Ľubomír Hudačko Správy

Vývojári si na nej dali záležať: Aplikácia prešovskej MHD má zásadné vylepšenia

Na svete je nová verzia populárnej aplikácie MHD Prešov. Nesie označenie 3.0.0 a obsahuje mnoho zásadných vylepšení.

Ilustračný obrázok k článku Vývojári si na nej dali záležať: Aplikácia prešovskej MHD má zásadné vylepšenia
9
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Vývojári aplikácie si dali záležať na tom, aby jej používatelia mali v aplikácii to, čo im najviac chýba. Začiatkom tohto roka totiž spustili na svojej facebookovej stránke anketu a pýtali sa fanúšikov, čo by sa zišlo v ďalšej verzii aplikácie doprogramovať.

Asi najviac ľudí volalo po doplnení vyhľadávača spojení, taktiež školských spojov, či menšie zmeny pre sprehľadnenie aplikácie.

Vyhľadávanie aj offline

Azda najväčšou zmenou v celej aplikácii bol toľkokrát zmieňovaný „vyhľadávač“. S vyhľadávačom by si teda mali poradiť všetky vekové kategórie.

„Stačí zadať začiatočnú zastávku a zastávku, kde sa potrebuje používateľ dostať, pričom aplikácia mu okamžite poskytne najvýhodnejšie spojenie. Samozrejmosťou sú pešie prestupy, či možnosť rozšíreného vyhľadávania. Nechýba odpočítavanie času odchodu so zohľadnením meškania, či celkové trvanie trasy,“ uviedol pre Prešov 24 hlavný administrátor aplikácie a sociálnych sietí, Erik Wittner.

IT-čkári mysleli aj na stav, ak sa ocitnete bez pokrytia internetu. Vyhľadávač funguje v režimoch online a offline.

Variabilné stĺpce s odchodmi spojov

Dopravný podnik, najmä počas rôznych obmedzení, vydáva množstvo úprav podľa typu dňa a uvádza, ako jednotlivé linky premávajú. Veľa cestujúcich v tom však malo zmätok.

Nová verzia aplikácie umožňuje na diaľku kontrolovať, ktorý stĺpec si má aplikácia v daný deň vybrať. „Koncový používateľ tak preto nemusí hádať a študovať, podľa ktorého typu dňa ako pracovný školský deň, pracovný prázdninový deň, sobota, nedeľa a sviatok, daná linka premáva,“ vysvetlil Wittner.

Aplikácia sa o toto postará sama, čo značne zjednoduší vyhľadávanie správneho spojenia. Mimo iného je možné pridávať, či premenovať samotné stĺpce. Ak je teda potrebné informovať cestujúcich o mimoriadnych spojoch, tieto spoje sa im následne ukážu v novovzniknutom stĺpci.

Úvodná obrazovka aplikácie patrí všetkému obľúbenému, čo daný používateľ používa najčastejšie. Ak si teda aplikáciu nainštalujete prvýkrát, práve úvodná obrazovka vám najlepšie ukáže jednotlivé vymoženosti aplikácie.

Najnovšia verzia aplikácie umožňuje aj jednoduchú editáciu. Aktivuje sa potiahnutím daného riadka z pravej do ľavej strany. Zobrazí sa editačné menu, v ktorom si používateľ vie riadok premenovať, zmazať, alebo posunúť.

Predbehli dopravný podnik

Súčasťou MHD sú aj školské spoje, ktoré dopravný podnik vydáva len v tlačenej forme.

„V mobilnej aplikácii však vznikla nová sekcia pod názvom Školské Spoje, ktoré obohatili cestovné poriadky liniek, ktoré sa tam už predtým nachádzali. Po novom sa je tak možné prepínať medzi normálnymi linkami a školskými spojmi tlačidlom v sekcii Zoznam liniek,“ prezradil ďalej Wittner.

Sú tam CP s odchodmi so všetkých zastávok, aktuálne meškanie, poloha vozidla a možnosť uložiť si obľúbený školský spoj. Samozrejmosťou je aj informovanie o aktuálnych zmenách pri každom školskom spoji tak, ako sú na to používatelia zvyknutí pri tradičných linkách.

Plán kúpy lístka z aplikácie

Cez aplikáciu sa dá kúpiť aj SMS cestovný lístok. Na úvodnej obrazovke sa nachádza tlačidlo pre jeho kúpu. V Prešove je možnosť vybrať si z dvoch alternatív a to CL pre I. tarifné pásmo s cenou 0,70 eur, alebo celosieťový CL v cene 0,90 eur.

Programátori už teraz rozmýšľajú nad zavedením modernejšej, rýchlejšej a jednoduchšej kúpi cestovného dokladu, a to implementovaním platobnej brány priamo do aplikácie.

V aplikácii nájdete aj reálne odpočítavanie odchodu daného spoja zo zastávky. „Odpočet tak už nie je len fixný – grafikonový, ale zarátava aj aktuálne meškanie vozidla, ktoré sa aktualizuje každých 15 sekúnd,“ dodal Wittner.

Ak je teda odpočítavanie tmavomodré, linka ide načas. Červený odpočet znázorňuje meškanie daného vozidla. Pokiaľ sa vozidlo nachádza v predstihu, upozorní vás na to zelené odpočítavanie. Biela zase znázorňuje odpočet podľa grafikonu.

Vylepšená mapa

Vylepšenia sa dočkala aj mapa s vozidlami a zastávkami. Pozrieť si viete aj najbližšie zastávky podľa vašej polohy. Mapa s aktuálnou polohou vozidiel sa dočkala krajšieho grafického spracovania, umiestnenia čísla linky priamo do ikonky, či zohľadnenie meškania do farby ikonky, podľa farebného vzorca spomenutého vyššie.

„Zastávkam sa dostalo viacero noviniek. Jedným z nich je vyhľadanie najbližších zastávok podľa vašej aktuálnej polohy. Pre turistov, alebo ľudí, ktorí sú v Prešove po prvýkrát ide o vymoženosť na nezaplatenie,“ prízvukuje Wittner.

Po novom je mapový podklad zo zastávkami prehľadnejšie spracovaný. Po kliknutí na zastávku na mape používateľ dokáže zistiť, v ktorom pásme sa nachádza jeho zastávka na znamenie, alebo či je zastávka vybavená automatom na lístok bez alebo s platbou kartou. Nechýba ani zoznam všetkých liniek, ktoré touto zastávkou prechádzajú.

Nová verzia značne šetrí spotrebu dát. O 60% sa zmenšil aj dátový súbor, čo sa prejaví najmä na zrýchlenom spustení aplikácie.

Zmien bolo neúrekom, trojica vývojárov preto usporiadala Online screencast, v ktorom popísala všetky novinky s demonštráciou v reálnom čase. Ak teda potrebujete zistiť, ktoré všetky novinky aplikácia obsahuje, môžete tak urobiť navštívením ich facebooku alebo youtube kanálu.

A v obrazoch si už pozrite niečo viac z aplikácie, vo fotogalérii nájdete jej screeny.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Aplikácia prešovskej MHD priniesla vylepšenia
9
Galéria
Zdroj: MHD Presov app - Erik Wittner
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM