Správy

Výročie zrušenej gréckokatolíckej cirkvi vo vtedajšom Československu: Už je to 70 rokov

Gréckokatolícka cirkev na Slovensku si v utorok pripomína 70. výročie takzvaného Prešovského soboru, ktorým vyvrcholila jej likvidácia v bývalom Československu.

Ilustračný obrázok k článku Výročie zrušenej gréckokatolíckej cirkvi vo vtedajšom Československu: Už je to 70 rokov
7
Galéria
Zdroj: TASR

Informoval o tom hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Ako uviedol, sobor sa uskutočnil 28. apríla 1950 v sále Čierneho orla v Prešove pod taktovkou komunistickej strany a Štátnej bezpečnosti.

Kňazov priviezli násilne

Na zhromaždenie podľa neho nakomandovali straníkov, študentov, milicionárov, ale napríklad aj ženy, ktoré išli do Prešova na trh. Násilne naň priviezli aj viacerých gréckokatolíckych kňazov.

„Na ‚sobore‘ bol prijatý vopred pripravený manifest s uznesením, podľa ktorého sa gréckokatolícki veriaci vracajú do pravoslávnej cirkvi. Manifest ‚zrušil‘ jednotu gréckokatolíckej cirkvi so Svätou stolicou a zároveň žiadal moskovského pravoslávneho patriarchu, aby gréckokatolíkov ‚láskavo‘ prijal pod svoju právomoc. Medzitým Štátna bezpečnosť odviedla z prešovskej Katedrály sv. Jána Krstiteľa zadným vchodom do väzenia prešovského gréckokatolíckeho biskupa Pavla Petra Gojdiča, ktorý sa stal mučeníkom komunistického režimu,“ povedal Pavlišinovič.

Prešovský sobor bol podľa jeho slov vopred zinscenovaným zhromaždením, známym ako ‚Akcia P‘.

„Nastala perzekúcia gréckokatolíckych biskupov, kňazov a veriacich. Všetok majetok gréckokatolíckej cirkvi sa previedol na pravoslávnu cirkev,“ skonštatoval Pavlišinovič.

Odhalenie tabule

Činnosť gréckokatolíckej cirkvi bola obnovená po Pražskej jari v roku 1968.

„Po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy a následnej normalizácii bola až do Nežnej revolúcie v roku 1989 štátnou mocou iba trpená,“ vysvetlil Pavlišinovič.

Výročie takzvaného Prešovského soboru malo byť podľa jeho slov sprevádzané spomienkovými udalosťami.

„Bola pripravená slávnosť odhalenia pamätnej tabule na múre leopoldovskej väznice, v ktorej v deň svojich 72. narodenín, 17. júla 1960, zomrel dnes už blahoslavený biskup Pavel Peter Gojdič,“ priblížil Pavlišinovič.

Odhalenie tabule bolo pripravované v spolupráci Prešovskej archieparchie a Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR.

„Bol to práve blahoslavený biskup P. P. Gojdič, ktorý sa počas druhej svetovej vojny podieľal na záchrane množstva životov Židov, žijúcich na území vtedajšieho Slovenského štátu. Za túto záchranu mu bol in memoriam udelený titul Spravodlivý medzi národmi a taktiež pamätná medaila,“ doplnil Pavlišinovič.

Čo bolo v pláne

V spolupráci s Teologickou fakultou Trnavskej univerzity sa mala tiež uskutočniť vedecká konferencia venovaná osobnosti blahoslaveného biskupa Gojdiča. Výročiu zrušenia gréckokatolíckej cirkvi mala byť venovaná aj medzinárodná vedecká konferencia na pôde Gréckokatolíckej teologickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove.

Súčasťou programu konferencie malo byť odhalenie pamätnej tabule na budove Parku kultúry a oddychu – Čierny orol, kde sa konal takzvaný Prešovský sobor. Vzhľadom na opatrenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu všetky spomienkové slávnosti organizátori posúvajú na neskorší termín.

A v obrazoch nájdete zábery na svadbu z Košíc v rúškach.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Svadba v rúškach - KE
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM