Rôzne

Vynovená bašta hradu Veľký Šariš: Zaujala turistov aj odbornú porotu!

V Prešovskom kraji je ďalšie lákadlo pre turistov, je ním donjon - vynovená bašta hradu Veľký Šariš. Jej obnova získala ocenenie.

Ilustračný obrázok k článku Vynovená bašta hradu Veľký Šariš: Zaujala turistov aj odbornú porotu!
Zdroj: TASR

Obnova vyššie spomínaného donjonu si vyslúžila ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja 2018 „Pamiatkari ho takmer nedovolili opraviť, teraz zaň získali cenu. Odborná porota kladne ohodnotila fakt, že obnova hlavnej veže prispela k rozšíreniu ponuky cestovného ruchu v kraji,“ uviedol správca hradu vo Veľkom Šariši Ladislav Babuščák s tým, že obnova sa v kategórii kultúrno-náučné zariadenia, atrakcia umiestnila na druhom mieste.

Pýcha hradu

Anketa pod názvom NAJ v cestovnom ruchu Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska prebieha už od roku 2014. Jej cieľom je upriamiť pozornosť obyvateľov, turistov a organizácií v turizme na zaujímavé miesta, osobnosti, produkty či dokonca zaujímavých zamestnancov v cestovnom ruchu. „Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 4,5 hektára. Po rekonštrukcii pôvodného hradného donjonu na danom mieste vyrástla 15 metrov vysoká vyhliadková veža, ktorá sa stala pýchou hradu,“ upozornil Babuščák.

S rekonštrukciou sa pritom začalo už v roku 2017, no vzhľadom na jej rozsah pokračovali práce aj počas vlaňajšieho leta. O záchranu hradu Veľký Šariš sa snažia podľa Babuščáka už 20 rokov. Stavebne sa objekt obnovuje osem rokov a ocenenie vníma správca ako zadosťučinenie za tú snahu. „Je to ocenenie všetkých, ktorí prispeli k tomuto úspechu a urobili obrovský kus práce. To nie je len mesto, to nie sú len pracovníci, sú to aj dobrovoľníci či sponzori,“ konštatoval.

Len o 250 hlasov

Druhou časťou ocenenia bolo hlasovanie verejnosti. Hrad Šariš sa v kategórii Naj kultúrno-náučné zariadenie, atrakcia, umiestnil na druhom mieste, len o 250 hlasov ho predbehol Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. „Teší ma, že povedomie o hrade Veľký Šariš sa začína pomaly šíriť medzi ľuďmi i medzi turistami,“ dodal Babuščák.

Ako ocenenie všetkých, ktorí sa na obnove hradu podieľajú, berie umiestnenie v ankete i primátor Veľkého Šariša Viliam Kall. „Je to cena za obetavú prácu všetkých, ktorí sa na tejto obnove podieľali, lebo to nebolo len o meste Veľký Šariš. Bolo to aj o podpore Ministerstva kultúry SR, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, či mnohých dobrovoľníkov, najmä z občianskeho združenia Hradba Šariš a Strážcovia pravých pokladov storočí, ale aj o sponzoroch,“ zdôraznil primátor.

Získané ocenenie je podľa neho i záväzkom do budúcna, nepoľaviť v práci a byť úspešnými i naďalej. „Budeme vyvíjať aktivity, aby sme aj v ďalšom období získali ocenenie a ja som veľmi rád, že Šarišský hrad nadobúda v okolí jedinečnosť i význam, a každým rokom rastie jeho popularita,“ uzavrel Kall.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

A viete, že verejné osvetlenie v Prešove dokáže merať počasie? Kliknite si fotogalériu a presvedčíte sa sami.

Vedeli ste to? Prešovské svietidlá už merajú aj počasie, FOTO
4
Galéria

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM