Aktualizované Krimi

Výbuch plynu v Prešove: Trom obvineným mužom zamietli sťažnosť a ostávajú vo väzbe

Krajský súd v Prešove sa zaoberal rozhodnutím Okresného súdu, ktorý poslal do väzby troch obvinených mužov z trestného činu všeobecného ohrozenia.

Ilustračný obrázok k článku Výbuch plynu v Prešove: Trom obvineným mužom zamietli sťažnosť a ostávajú vo väzbe
7
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Účastníci totiž proti rozhodnutiu podali sťažnosť. Traja obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia v súvislosti s výbuchom plynu v jednom z prešovských bytových domov však ostávajú vo väzbe.

Senát Krajského súdu v Prešove na neverejnom zasadnutí v pondelok zamietol sťažnosť obvinených, ako aj prokurátora.

Zamietnutý návrh prokurátorky

Obvinených v predmetnej trestnej veci vzal sudca pre prípravné konanie do kolúznej väzby zhodne na základe dôvodnej obavy, že by mohli pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie.

Sudca Okresného súdu v prípade troch obvinených z prečinu všeobecného ohrozenia zhodne zamietol návrh prokurátorky Okresnej prokuratúry Prešov na vzatie obvinených do takzvanej útekovej väzby.

„Senát Krajského súdu v Prešove na neverejnom zasadnutí rozhodne o sťažnosti troch obvinených z prečinu všeobecného ohrozenia v predmetnej trestnej veci proti rozhodnutiu OS Prešov, ktorým boli obvinení vzatí do takzvanej kolúznej väzby.“

„A tiež o sťažnosti prokurátora proti výroku tohto rozhodnutia, ktorým bol zamietnutý návrh na vzatie obvinených do takzvanej útekovej väzby,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová ešte v pondelok dopoludnia.

Prišli aj príbuzní

Pred budovu súdu prišli i príbuzní obvinených, ako aj obyvatelia obce Kojšov a mesta Gelnica odkiaľ pochádzajú.

„Každý máme k týmto chlapcom nejaký vzťah, čiže sme ich prišli tak v tichosti podporiť. Na základe toho, čo viem, aj od ľudí, ktorí veciam rozumejú, osobne verím v ich úplnú nevinu alebo možno nejaký, ak sa preukáže, minimálny podiel viny za to, čo sa stalo,“ povedal starosta obce Kojšov Anton Bašniar s tým, že obec je ochotná v prípade obvinených prijať spoločenskú záruku.

Prišli ich podporiť

Celý vzťah od zadávateľa zákazky až po konečných živnostníkov, ktorí práce vykonávali, bude podľa jeho slov potrebné analyzovať a na základe toho potom spravodlivo vyvodiť zodpovednosť.

Podporiť rodinných príslušníkov prišiel aj Ján Tchur, ktorý tvrdí, že obvinení nerobili výkopové práce svojvoľne. Doplnil, že tí, ktorí sú naozaj zodpovední, neboli ani obvinení.

„V prvom rade chcem vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým, úprimnú ľútosť poškodeným. Je nám to veľmi ľúto, čo sa stalo, ale chlapci sú nevinní.

„Neexistujú nijaké zákonné dôvody, pre ktoré by ich držali vo väzbe. Pevne veríme, že dnes ich pustia. Sú to dobrí chlapci, ktorí išli do práce nie s úmyslom niekomu uškodiť,“ dodala matka dvoch obvinených.

Výbuch plynu a následný požiar v 12-podlažnej bytovke na Mukačevskej ulici č. 7 na prešovskom sídlisku 6. decembra neprežilo sedem ľudí, jednu osobu nenašli.

Zábery spred budovy Krajského súdu si pozrite v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

V Prešove sa rozhodovalo o väzbe troch živnostníkov po výbuchu plynu
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM