Správy

Višňovský z hudobného klubu na Stromoradí: Len prežívame a čakáme na škaredý koniec

Koronakríza vo veľkom zasiahla aj hudobné kluby, jedným z nich je Stromoradie v Prešove. Martin Višňovský v rozhovore vraví o nelichotivých číslach.

Ilustračný obrázok k článku Višňovský z hudobného klubu na Stromoradí: Len prežívame a čakáme na škaredý koniec
5
Galéria

V roku 2020 museli v hudobnom klube Stromoradie úplne zrušiť zatiaľ 60 kultúrnych podujatí. S veľkou pravdepodobnosťou ich však bude viac než 90. V rozhovore pre Prešov Dnes24 to potvrdil jeden zo zakladateľov tohto hudobného projektu spojený s gastro oddielom, Martin Višňovský.

Jediný koncert

Ako povedal, podujatia nebude možné realizovať do konca roka, pravdepodobne do konca marca 2021. „Pre prevádzky nášho charakteru, čiže kluby so živou hudbou je to absolútny kolaps. Gastro prevádzky mohli fungovať v lete aspoň na terasách, čo sme využili aj u nás, no momentálne je už aj to zatvorené. Od marca sme urobili len jeden živý koncert, náš mesačný plán je približne sedem až desať,“ povedal s tým, že kultúrnych podujatí celkovo stihli sedem.

Tri mesiace z roka boli na Stromoradí úplne zatvorení a to klub, aj gastro. Dá sa preto tušiť, že finančná strata sa vyšplhala na závratnú sumu.

Rozsype sa to

„Blíži sa to s odhadom ku koncu roka na približne 50-tisíc eur. Ak sa do konca roka nezmení pohľad vlády na situáciu a reálnu pomoc pre podnikateľov, ktorí si to nezavinili sami, tak sa im za chvíľu začnú v Bratislave pretáčať oči z nezamestanosti. Po novom roku sa to v prvých mesiacoch celé rozsype. Ak sa tak nestane, tak môžeme hovoriť o zázraku, ale je už minimálna šanca na záchranu týchto odvetví a prácu pre ľudí v nich. Neviem či to zvládame, pravdepodobne len prežívame a čakáme na škaredý koniec,“ uviedol smutné čísla a štatistiky Višňovský, basgitarista skupiny Chiki Liki Tua.

Zdroj: TASR/Martin Palkovič

S ňou stihol v tomto roku odohrať desať koncertov, no naplánovaných mali do 70. Mysleli si a dúfali, že stihnú osláviť 25 rokov kapely. Martin sa pohybuje vždy tam, kde je jeho prítomnosť potrebná. Organizuje všetko okolo muziky. Zaujímalo nás, či museli v klube prepúšťať zamestnancov.

Ukončili spolupráce

„Momentálne sme šiesti + ďalší pracovníci na dohodu. Zatiaľ sme neprepustili chvalabohu nikoho, ale logicky sme ukončili spoluprácu s kamarátmi, ktorí sú potrební pre organizáciu podujatí; od biletárov až po zvukárov,“ vysvetlil podrobnosti.

Višňovský potvrdil, že od vlády dostali mini príspevok na zamestnancov v období marec-apríl, potom už podporu nepoberali a momentálne zisťujú, aká pomoc bola prezentovaná na október.

„Nikto sa v tom nevie vyznať. Iné financie sa vždy len sľubovali a nikto nedostal nič, umelci napríklad od marca. Podľa reakcií niektorých politikov a niektorých pracujúcich v iných odvetviach priemyslu nám už toho veľa nepomôže. Klubom a interpretom by pomohla priama finančná pomoc, od marca nedostali nič, takže exekútori sa isto radujú. Do budúcna ale najviac potrebujeme okamžite zmeniť štruktúru školstva, inak tu žiadnu kultúru nezachránime,“ uviedol ďalej na margo neradostných odhadov a úvah.

Veľká chyba

Online koncerty, alebo ponúkať solidárnu vstupenku podľa slov Višňovského nie je presne to, čo preferujú. Avšak, sú zapojení do pár takýchto projektov, kde financie putujú na záchranu kultúrnych inštitúcií.

Zároveň potvrdzuje, že je mnoho prípadov ľudí v Prešove, ktorí pracovali v zákulisí kultúrnych podujatí a kvôli kríze si museli nájsť úplne inú prácu.

„Je ich dosť, niektorí majú súbeh povolaní, takže ich momentálne drží pri živote iné zamestanie. Niektorí však zrušili niekoľkoročné živnosti a silno pochybujem, že sa ešte vrátia k tomu, v čom boli naozaj dobrí. K nim sa spoločnosť zachovala ako k nepotrebným. Je to veľká chyba,“ dodal na záver pre Dnes24.

Rozhovor redakcii sprostredkoval PR manažér Edo Kopček

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Obrazom: Kríza ho významne zasiahla, Stromoradie v Prešove je zatvorené
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM