Ľubomír Hudačko Rôzne

VIDEO z interaktívnej výstavy v Prešove: Presvedčte sa, že matematika je aj zábavná

Výstava ponúka neuveriteľnú cestu do sveta logických hádaniek a skladačiek. Aj v Prešove sa môžeme presvedčiť, že matematika dokáže byť aj zábavná.

Zdroj: Dnes24.sk

Medzinárodnú interaktívnu výstavu pod názvom Aha! Krásna matematika do Prešova prinieslo Detské zážitkové centrum Aha! Miesto detských objavov. Výstava je zapožičaná od etablovaného vedeckého centra Hevelianum v Gdaňsku a doplnená exponátmi z Univerzity v nemeckom Trieri.

Ide to aj bez kalkulačky

Sprístupnená je v priestoroch na Hlavnej 69 v Prešove a potrvá do 22.12.2019. Náv­števníci majú možnosť zistiť, že čísla, grafy a matematické zákony dokážu byť zábavné a že to ide aj bez kalkulačky či počítača.

Výstava vytvára priestor pre predstavivosť, kde sú tvary postavené z tangramov, blokov, či loptičiek a deti sa tak môžu nenápadne pomocou hry dostať do tajomstiev matematiky.

Zistia, že matematika nie je strašiak, ktorému rozumie len pár vyvolených, ale že ju nájdeme vo všetkých oblastiach života.

Ľahšie pochopiteľné

„Mnohé matematické zákony sa dajú krásne graficky znázorniť alebo rozpohybovať a takéto podanie je pre deti ľahšie pochopiteľné a atraktívnejšie. Okrem takéhoto „nenápadného“ učenia sa však deti môžu naozaj vyhrať so skladačkami a stavebnicami, každý si určite nájde niečo, čo ho zaujíma," približuje samotnú výstavu Petra Vancová z Aha! Miesto detských objavov.

Na výstave sa návštevníci pohrajú s Pytagorovou vetou, dozvedia o Eulerovej kružnici, Ludolfovom čísle, či Möbiovej páske. Tvorí ju viac ako 25 stanovíšť, ktoré dopĺňajú informácie na tabletoch. Zážitok z výstavy je jedinečným doplnením učiva na škole.

Interaktívna forma je zárukou toho, že deti si odnesú dobrý pocit a možno im iný pohľad na matematiku pomôže lepšie ju pochopiť. Zuzana Banda, druhá zakladateľka Aha! hovorila o princípoch, ktoré sa snažia priniesť.

Chcú hmatový zážitok

„Zatiaľ čo v klasickom formálnom vzdelávaní vnímame informácie predovšetkým prostredníctvom zraku, u nás chceme deťom umožniť zapájať aj ostatné zmysly. U detí je prirodzené, že nechcú ostať len pri vizuálnom vnímaní, ale túžia predovšetkým po hmatovom zážitku. Ak vytvoríme deťom možnosť aktívne zapojiť všetky zmysly v procese učenia, podporíme nielen ich záujem a motiváciu vzdelávať sa do budúcna, ale pomôžeme im zapamätať si takmer dvojnásobne viac," prezradila na záver.

Výstavu si môžete v Prešove prísť pozrieť v piatok, sobotu a nedeľu na Hlavnej vždy od 14.30 do 17.00. A v obrazoch aj na záberoch si pozrite viac z tejto interaktívnej výstavy. Kliknite si fotogalériu aj video.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Výstava, ktorá sa zapáči všetkým, v Prešove sa môžete zahrať s matematikou
26
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM