Správy

Veľkorysý dar pre Prešovskú univerzitu, otvorili unikátnu knižnicu Böschenteinovcov

Knižnica Bernharda a Renate Böschensteinovcov je darom Švajčiarskeho literárneho archívu. Vďaka veľkorysému daru ju otvorili na Prešovskej univerzite.

Ilustračný obrázok k článku Veľkorysý dar pre Prešovskú univerzitu, otvorili unikátnu knižnicu Böschenteinovcov
6
Galéria
Zdroj: Prešovská univerzita

Knižný dar tvorí približne sedem ton kníh, ide o beletriu, ako aj o odbornú literatúru v nemeckom a francúzskom jazyku. Informovala o tom hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

Čo knižný dar zahŕňa

Na základe dobrej medzinárodnej spolupráce s rôznymi švajčiarskymi inštitúciami sa podarilo Inštitútu germanistiky Filozofickej fakulty PU získať knižnicu už nebohého manželského páru Bernharda Böschensteina a Renate Böschensteinovej.

Knižný dar ponúkol Jánovi Jamborovi z Inštitútu germanistiky PU Švajčiarsky literárny archív v Berne.

„Obaja manželia pôsobili na Univerzite v Ženeve, boli germanisti a komparatisti, ktorí mali veľkú vášeň pre knihy a literatúru. Tento rozsiahly knižný dar bolo možné dopraviť do Prešova len za výraznej finančnej pomoci syna pána profesora, Marcela Böschensteina a okruhu priateľov profesora. Prispela aj naša univerzita, za čo som vďačný,“ priblížil Jambor.

Knižný dar zahŕňa hlavne beletriu v nemeckom a francúzskom jazyku, ale aj o odbornú literatúru z vedných disciplín ako germanistika, romanistika, klasická filológia, filozofia či dejiny umenia.

Zdroj: TASR

Historicky vzácne knihy, medzi nimi aj publikácie z konca 18. a z 19. storočia, prevzala do svojich fondov Univerzitná knižnica PU.

Aký názov ponesie

„Najväčšia časť kníh je umiestnená v zrekonštruovanej miestnosti Inštitútu germanistiky, ktorá ponesie názov Knižnica Bernharda a Renate Böschensteinov­cov.“

„Časť kníh prevzal taktiež Inštitút romanistiky, Inštitútu filozofie a Inštitút estetiky a umeleckej kultúry Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity (FF PU),“ doplnil Jambor.

Na slávnostnom otvorení knižnice sa okrem vedenia univerzity, fakulty a Inštitútu germanistiky zúčastnil aj veľvyslanec Švajčiarska na Slovensku Alexander Hoffet a Dominik Müller z Katedry nemeckého jazyka a literatúry Filozofickej fakulty Univerzity v Ženeve.

„Som rád, že knihy si našli svoje miesto, sú k dispozícii, dajú sa vypožičať, dá sa s nimi pracovať, čo bolo dôležité pre manželský pár Böschensteinovcov. Ich zámerom bolo, aby bola knižnica sústredená na jednom mieste a slúžila ľuďom, ktorí majú o ich knižné dedičstvo záujem,“ skonštatoval Müller.

Srdce univerzity

„Knižnica je intelektuálnym srdcom vzdelávacej inštitúcie, preto sa teším, že takáto odborná knižnica vzniká, lebo srdce našej univerzity sa zväčšuje.

„Túto iniciatívu vítam obzvlášť v dnešnej elektronickej dobe, ktorá nás nutká siahať po elektronických zdrojoch, ku ktorým si však nemôžeme vybudovať taký vzťah, ako ku klasickým knihám,“ uviedol počas otvorenia prorektor pre vedu, umenie, šport a akreditáciu PU Gabriel Paľa.

Zároveň doplnil, že zriadenie takejto knižnice prispieva k funkčnosti odboru, ako aj kvalite štúdia, nakoľko bude prínosný nielen pre prácu pedagógov, odborníkov, vedcov, ale aj študentov.

Viac z otvorenia si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Otvorenie unikátnej knižnice na Prešovskej univerzite v OBRAZOCH
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM