Rôzne

Vedenie DPMP a mesta Prešov sa stretlo so štrajkovým výborom a zamestnancami

Zástupcovia vedenia Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) a prešovskej radnice sa stretli včera so štrajkovým výborom a zamestnancami.

Ilustračný obrázok k článku Vedenie DPMP a mesta Prešov sa stretlo so štrajkovým výborom a zamestnancami
Zdroj: TASR

Informovala o tom v stredu hovorkyňa mesta Prešov Eva Peknušiaková a zároveň doplnila, že diskutovali o zvýšení mzdových taríf.

Ponuka vedenia podniku a prísľub navýšenia mzdových taríf o 0,40 eura bola podľa jej slov štrajkovým výborom a zamestnancami zamietnutá a opätovne predložená požiadavka navýšenia o 0,70 eura s platnosťou od 1. júla 2019 a ďalším navýšením o 0,30 eura s platnosťou od 1. januára 2020.

Slová viceprimátora

„Nechceme ísť do možností, ktoré mesto nevie garantovať. Záleží na tom, aby sme sa o tom rozprávali a hľadali priestor na to, aby zvýšenie miezd bolo. Podľa môjho názoru bude musieť dopravný podnik v budúcnosti prejsť aj určitou konsolidáciou. Nie je to len o tom, že sa nejaké peniaze nájdu, ale aj o tom, že musia prísť i niektoré reštriktívne opatrenia. O tom ešte musí byť diskusia,“ povedal počas rokovania viceprimátor Prešova Vladimír Feľbaba.

V rámci rokovania odznelo zo strany mesta predovšetkým vysvetlenie, že navýšenie mzdových taríf o sumu vyššiu než 0,40 eura musí byť predmetom rokovania a schválenia mestským zastupiteľstvom. V prvom kroku by však mal byť návrh prednesený na stredajšom zasadnutí mestskej rady.

Ostrý štrajk

Piatkový (31. 5.) ostrý štrajk zamestnancov si podľa hovorkyne mesta vyžiada obmedzený režim prevádzky mestskej hromadnej dopravy v Prešove. Ako povedala, snahou vedenia podniku, ako aj samotného mesta je, aby sa situácia čo najmenej dotkla obyvateľov.

„Vedenie podniku momentálne čaká na informáciu zo strany zamestnancov, koľkí sa do štrajku zapoja. Zamestnanci, ktorí sa rozhodnú nastúpiť do piatkovej zmeny, by tak mali zabezpečovať prevádzku mestskej hromadnej dopravy počas jeho trvania. Predbežne sa pracuje s variantom prevádzky šiestich liniek, ktoré zabezpečia prístup občanov k nemocnici a zdravotníckym zariadeniam, ako aj k školám. Pre tento variant sa ráta s nástupom 12 vodičov do zmeny. Ak bude ich počet vyšší, možno predpokladať aj zabezpečenie víkendového režimu prevádzky mestskej hromadnej dopravy, ktorý je síce obmedzený, ale pre potreby občanov prijateľnejší,“ uviedla Peknušiaková.

Odborári sú v štrajkovej pohotovosti od začiatku apríla, na piatok (31. 5.) ohlásili ostrý celodenný štrajk, ktorý potrvá od 4.00 do 23.45 h.

A ako vyzerajú tohtoročné maturitné tablá v Prešove? Kliknite si našu fotogalériu a hneď to uvidíte.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Maturitné tablá v našom meste: Takéto diela sú v Prešove k videniu
56
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM