Ľubomír Hudačko Komunálne voľby

V programe má bezplatnú MHD či multišportový areál: Kto je nový primátor František Oľha?

Podnikateľ, občiansky aktivista, mestský poslanec, učiteľ či príležitostný motorkár. Prešov má po ôsmich rokoch nového primátora, Františka Oľhu.

Ilustračný obrázok k článku V programe má bezplatnú MHD či multišportový areál: Kto je nový primátor František Oľha?
Zdroj: Dnes24/TASR/Milan Kapusta

Na post primátora mesta Prešov kandidoval František Oľha už pred štyrmi rokmi. Dopadli však preňho neúspešne, skončil až na 5. mieste.

Predbehli ho okrem Pavla Hagyariho a víťazky Andrey Turčanovej aj Richard Drutarovský a Miroslav Benko.

Oľha vtedy získal len 2 360 hlasov.

Nechce to tolerovať

Teraz je všetko inak. Zo spomínanej štvorice protikandidátov s ním vo voľbách 2022 bojoval len Hagyari, ktorého prieskumy favorizovali.

Prešovčania však svojimi hlasmi prekvapili a do úradu primátora si zvolili mestského poslanca.

Vo voľbách získal 37% hlasov a bude tak viesť mesto najbližšie štyri roky. Ako dôvod, prečo kandidoval, uviedol „zlé hospodárenie, veľké dlhy, rodinkárstvo, úplatky, mizerná občianska vybavenosť, katastrofálna starostlivosť o občanov a nulová podpora kultúry a športu. Hnevá ma, že takto funguje tretie najväčšie mesto na Slovensku, z ktorého preto odchádza medziročne najviac ľudí. Nechcem to už viac tolerovať,“ prihováral sa voličom pre voľbami Oľha na svojej webstránke.

Oľha stavil aj na vizuálnu stránku. V kampani využil svoje výrazné chudnutie.
Oľha stavil aj na vizuálnu stránku. V kampani využil svoje výrazné chudnutie. / Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Oľha stavil aj na vizuálnu stránku. Počas niekoľkých mesiacov výrazne schudol a priznal, že by bola škoda to v kampani nevyužiť.

Má 31 férových riešení

Voličom sľubuje naplniť bohatý program. Predstavil hneď 31 férových riešení, hneď prvý bod obsahuje výstavbu multišportového areálu.

„Ideálnym miestom pre športový areál je zanedbaná a neudržiavaná plocha, kde väčšinu rozlohy vlastní mesto. Nachádza sa v blízkosti fakulty športu medzi zimným štadiónom, Torysou a mestskou halou. Podľa územného plánu je už desaťročia vyhradená pre šport. Na tejto ploche vytvoríme ucelený „multišportový areál“. Začleníme do neho krytú plaváreň, mestskú halu, hokejový štadión, cyklistický velodróm. Vojde sa tam aj futbalový štadión,“ priblížil svoje plány v programe.

Počas volebnej noci povedal, že ak by svoj program nechcel naplniť, tak by ho nepredstavil. Spomenul však aj „vonkajšie vplyvy“ a že „stať sa môžu aj horšie veci“.

V programe sa tiež posťažoval na chýbajúcu kultúru a že mesto nežije. Plánuje tak vytvoriť „Inštitút kultúry“. Vadí mu tiež narúšanie kultúrnych podujatí hlukom z MHD či taxíkov.

Celoletné Dni mesta

Vylepšiť chce tiež Dni mesta Prešov a premeniť ich na celoletný festival.

A taktiež zaviesť pravidlo pre majiteľov kaviarní a klubov na Hlavnej ulici s heslom: Urob koncert, neplať daň za terasu. Potešiť chce tiež cyklistov, plánuje až 30 kilometrov cyklotrás.

Zmeniť chce tiež parkovaciu politiku. Rezidenti by tak podľa jeho slov okrem svojej rezidenčnej zóny mohli v rozumnej miere zaparkovať aj v inej rezidenčnej zóne Prešova.

A vytvoriť plánuje parkovacie miesta aj pre motorky.

František Oľha pred Komunálnymi voľbami v roku 2018.
František Oľha pred Komunálnymi voľbami v roku 2018. / Zdroj: TASR

Opäť sa oživí Delňa

Tradične sa v Prešove bude oživovať Delňa, Oľha plánuje obnoviť skokanskú vežu, mostíky, móla, vstupy do vody a tobogan.

Azda najvýraznejším bodom jeho programu je MHD zadarmo.

„Pôjde o zavedenie bezplatnej dopravy pre deti, študentov a seniorov s trvalým pobytom na území mesta Prešov, neskôr pre všetkých s trvalým pobytom v Prešove,“ vysvetlil vo svojom programe Oľha a dodal dôležité podrobnosti.

Iba tí, čo nemajú dlh

„Iba občania, ktorí si plnia povinnosti a nemajú dlh, budú môcť využívať bezplatnú dopravu,“ spomenul ďalej v programe. Mesto tak získa viac príjmov z podielových daní.

„Dosiahnuť sa to dá vďaka tomuto príjmu z podielových daní, ktoré mesto dostáva podľa počtu obyvateľov s trvalým pobytom v Prešove. Aktuálne je to ročne okolo 450 – 500 eur na obyvateľa,“ vysvetlil v programe nový prešovský primátor František Oľha.

Viac správ z Prešova a okolia:

FOTO: Najzaujímavejšie zábery z volebných miestností
12
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM