Samospráva

V prešovskej škôlke začala veľká rekonštrukcia: Po obnove bude môcť prijať viac detí

V Materskej škole Važecká sa usídlili stavbári. Výsledkom začatej komplexnej rekonštrukcie bude vyššia kapacita, zrekonštruované a zateplené budovy i nové detské ihrisko.

Ilustračný obrázok k článku V prešovskej škôlke začala veľká rekonštrukcia: Po obnove bude môcť prijať viac detí
Zdroj: Mesto Prešov

Odovzdaním staveniska boli začaté rekonštrukčné práce na celom komplexe Materskej školy Važecká. „Po rekonštrukcii budeme môcť do tejto škôlky prijať o 35 detí viac a budú sa učiť vo vynovenom, komfortnejšom prostredí,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová.

Mesto získalo státisíce

Materská škola sa bude rekonštruovať z európskych zdrojov. Mesto pritom na rekonštrukciu získalo 633 677,48 eur, ďalších vyše 355-tisíc eur mesto získalo v rámci eurofondovej výzvy z Integrovaného regionálneho operačného programu na rozšírenie kapacít materských škôl, ktorá bola vyhlásená Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„Vďaka týmto príspevkom sa zateplia fasády i strechy všetkých školských objektov a v jednotlivých budovách sa vymenia aj okná a dvere. Tepelný komfort a nižšie náklady na energie prinesie aj zavedenie rekuperácie i rekonštrukcia osvetlenia a vykurovacích systémov s hydraulickým vyregulovaním,“ informovala radnica.

Zvýšenie kapacity

Doplnila, že súčasťou rekonštrukcie však bude aj nové ukotvenie popraskaného obvodového plášťa budov, výmena rozvodov ústredného kúrenia a výmena vykurovacích telies, ako aj doplnenie rozvodov vody a kanalizácie. Zrekonštruuje sa aj osvetlenie za energeticky úspornejšie. Stavbári tiež vybudujú nové detské ihrisko, plot i vstupy do areálu, v ktorom tiež opravia spevnené plochy.

„Podstatnou zmenou bude zvýšenie kapacity tejto škôlky. Tá sa dosiahne stavebnými úpravami, resp. zmenou dispozičného riešenia jednotlivých miestností. Súčasťou úprav bude aj úprava sociálnych zariadení, aby boli dostatočne dimenzované na vyšší počet detí,“ uviedla radnica.

Uvedené sumy podľa magistrátu tvoria 95 percent prostriedkov potrebných na realizáciu rekonštrukcie, zvyšnými piatimi percentami prispeje mesto.

„Počas rekonštrukcie, ktorú by mali stavbári zvládnuť za 9 mesiacov, budú škôlkari umiestnení v pripravených priestoroch susediacej Základnej školy Važecká,“ doplnilo mesto.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM