Samospráva

V Prešove pribudne cyklochodník: Povedie trasou niekdajšieho mlynského náhonu

Sieť prešovských cyklotrás sa rozšíri. Nový úsek povedie trasou niekdajšieho mlynského náhonu po Kúpeľnej ulici. Poznáme podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove pribudne cyklochodník: Povedie trasou niekdajšieho mlynského náhonu
Zdroj: Mesto Prešov

Mesto Prešov na jeho výstavbu získalo z eurofondov viac ako 76 000 eur. „Fakt, že sme dostali podporu na všetkých šesť projektov, ktorými rozširujeme sieť prešovských cyklociest, svedčí nielen o našom veľkom záujme podporovať cyklistov a cyklodopravu v meste, ale tiež o kvalite projektov, ktoré predkladáme,“ povedala prešovská primátorka Andrea Turčanová.

Začne na Kúpeľnej

Takmer polkilometrový úsek novej cyklocesty sa začne pri Základnej škole na Kúpeľnej ulici a vyústi pri atletickom štadióne Prešovskej univerzity. V rámci stavebných prác sa okrem samotnej cyklotrasy urobí aj dopravné značenie a pribudne tiež doplnková cyklistická infraštruktúra – lavičky, odpadkové koše, stojany na bicykle.

Celkové výdavky na projekt predstavujú 80 572,15 eura, pričom mesto z eurofondov získalo podporu vo výške 76 543,54 eura. S realizáciou stavby sa začne po ukončení verejného obstarávania na jeseň tohto roka. Stavebné práce by mali byť následne ukončené do šiestich mesiacov.

Súčasť spojnice

„Nová cyklocesta bude nadväzovať na už existujúcu infraštruktúru cyklociest a stane sa súčasťou spojnice medzi najväčšími prešovskými sídliskami. Zvýši tiež možnosti bezpečného cestovania do školy či za pracovnými povinnosťami, ale tiež podiel nemotorovej dopravy a umožní aj obyvateľom okolitých obcí dochádzanie do Prešova,“ doplnil tlačový referent mesta Milan Grejták.

V minulom roku bola podľa jeho slov daná do užívania cyklocesta na Bajkalskej ulici dlhá 484 metrov. Celkové náklady na tento projekt predstavovali 148.352,67 eura. Jej dobudovaním cyklisti dostali možnosť súvislého presunu od mestskej haly až do Veľkého Šariša.

Ďalšie úseky

Sieť cyklotrás v Prešove sa v tomto roku rozširuje aj o ďalšie úseky. „Stavebné práce aktuálne prebiehajú na výstavbe cyklociest na Masarykovej i Sekčovskej ulici. Realizuje sa aj 6,5-kilometrová cyklocesta na Sigord, ktorá je najdlhšou cyklocestou budovanou prešovskou samosprávou v ostatných troch rokoch,“ dodal Grejták.

Medzi podporenými projektmi je aj cyklocesta v úseku Mestská hala – Wilec hôrka, ktorou mesto Prešov dokončí realizáciu svojich úsekov medzinárodnej cyklocesty Eurovelo prechádzajúcej jeho územím. Tento projekt je v štádiu kontroly a s jeho realizáciou sa tiež začne v tomto roku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM