Kultúra

V Prešove vystavia diela po reštaurovaní: Jedno z nich na obnovu čakalo až 70 rokov

Krajské múzeum v Prešove sprístupní verejnosti výstavu zreštaurovaných umeleckých diel zo svojich zbierok. A pre návštevníkov majú aj ďalšie prekvapenie.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove vystavia diela po reštaurovaní: Jedno z nich na obnovu čakalo až 70 rokov
Zdroj: Dnes24.sk

V špeciálne upravených priestoroch na poschodí Rákociho paláca budú môcť návštevníci obdivovať dva tucty umeleckých skvostov. TASR o tom informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove.

Väčšina diel bude vystavená po prvý raz.

Múzeum predstaví svojim návštevníkom barokové plastiky anjelov či zreštaurované Umučenie pôvodom zo Spiša. Podľa vedúceho organizačnej jednotky – kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou – Samuela Brussa je nepochybne raritou aj trojica evanjelistov neznámeho šarišského alebo spišského rezbára zo 17. storočia. Medzi unikáty radí aj 13 prezentovaných závesných obrazov.

Portréty aristokracie

„Ide hlavne o portréty aristokracie, ktoré v minulosti získalo múzeum zberom z pánskych sídiel. Tieto zbery sa vykonávali na našom území po skončení druhej svetovej vojny,“ vysvetlil Bruss.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Jedinečným dielom prezentovaným na výstave je však podľa jeho slov aj Dáma s citrónom z obdobia prvej tretiny 18. storočia. Ide o dielo neznámeho európskeho majstra a tento portrét čakal na reštaurovanie viac ako 70 rokov.

Ďalšie prekvapenie

„K portrétu prezradím len toľko, že sa do Prešova dostal pravdepodobne po rozsiahlom požiari Humenského zámku v roku 1946. Pre návštevníkov výstavy máme však aj ďalšie prekvapenie, prvý raz tu môžu vidieť aj dlhodobo deponované obrazy členov rodu Dessewffy,“ uviedol Bruss.

Nové správy máme aj z východu:

Ako povedal, spomenuté obrazy opatruje od smrti posledného mužského potomka marhaňskej vetvy tohto rodu kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou, ako organizačná súčasť Krajského múzea v Prešove.

Slávnostne v pondelok

Reštaurátorkou a zároveň aj autorkou tohtoročnej nosnej výstavy múzea je Ľudmila Zozuľáková.

Odborne sa na nej spolupodieľali aj pracovníci múzea Jakub Šnajder a Samuel Bruss. Slávnostné otvorenie výstavy s názvom Zreštaurované! sa uskutoční v pondelok o 17.00 hod. v Rákociho paláci. Prezentácia potrvá do 28. augusta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Ďalšie správy z Prešova nájdete tu:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM