Kultúra

V Prešove prichystali zaujímavú výstavu: Aha, čo na nej ľudia môžu vidieť

V Krajskom múzeu v Prešove si pripomenieme významné jubileum. Súvisieť s ním bude zaujímavá výstava, ktorú by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove prichystali zaujímavú výstavu: Aha, čo na nej ľudia môžu vidieť
Foto: Ľubomír Hudačko

V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944. Informoval o tom Rastislav Žitný z Krajského múzea.

Prispieval ku kultúrnemu rozvoju

Po Viedenskej arbitráži v novembri 1938, kedy sa aj Košice stali súčasťou horthyovského Maďarska, boli podľa jeho slov do Prešova evakuované dôležité štátne orgány a kultúrne či vzdelávacie inštitúcie. Medzi nimi aj košické rozhlasové štúdio a rozhlasový vysielač. „Prešovský rozhlas ako pobočka Rádiojournalu Bratislava počas nasledujúcich šiestich rokov v plnej miere nahrádzal košické vysielanie. Svojou činnosťou tak prispieval ku kultúrnemu rozvoju mesta, ale aj celého východného Slovenska,“ povedal odborný pracovník múzea a spoluautor výstavy Igor Lazorík.

Riaditeľom rozhlasu sa stal poverený básnik, publicista, režisér a dramaturg Anton Prídavok. Rozhlasové štúdio bolo umiestnené v provizórnych priestoroch hotela Savoy a v šatniach Mestského divadla. Neskôr sa sídlom nového rozhlasového štúdia stala budova Szentandrássyho paláca.

„Priestory boli vybavené modernou technikou so samostatným dramatickým a hudobným štúdiom, čo umožnilo vysielať naživo aj náročné programy s početnou dramatickou skupinou,“ hovorí Lazorík.

Vo vodárenskej veži

Samotný vysielač, ktorý bol dodaný z Prahy, umiestnili vo vodárenskej veži na Táborisku v Prešove. Zo štúdia bol pomocou modulačných liniek od 29. mája 1939 vysielaný signál presného času pre celé Slovensko. Repertoár hudobného štúdia sa v začiatkoch obmedzoval iba na hudbu z gramofónových platní, no neskôr aj zo živého vysielania prešovského salónneho orchestra a ľudových cigánskych kapiel. Úroveň hudobných programov sa podľa Lazoríka zvýšila príchodom hudobného skladateľa Dezidera Kardoša.

„Významnou zložkou prešovského rozhlasu bola aj rozhlasová dramatická družina, ktorá pod vedením Antona Prídavka realizovala rozhlasové hry, rozhlasové pásma, ľudové scénky a podobne,“ dodal Lazorík. Výstava obsahuje fotodokumentačné materiály Jaroslava Kostruba a dobové rádioprijímače zberateľa Stanislava Kaletu. Potrvá do 3. februára 2019.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM