Rôzne

V Prešove otvorili novinku: Takéto ihrisko doteraz v našom meste ešte nebolo!

Rýdzo slovenská hra sixball už zapúšťa korene aj v Prešove. Prvé ihrisko otvorili v týchto dňoch v priestoroch ZŠ na Ulici Matice Slovenskej.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove otvorili novinku: Takéto ihrisko doteraz v našom meste ešte nebolo!
Zdroj: Mesto Prešov

Sixball mnohí poznajú pod pôvodným názvom fajnball. Ide o bezkontaktnú loptovú hru v špeciálne vytvorenej miestnosti v základnej variante pre štyroch hráčov.

Odráža sa od stien

Každý z hráčov má na svojom vymedzenom území za sebou bránku, ktorú chráni a zároveň sa snaží trafiť brány súperov. Lopta sa pritom môže odrážať od všetkých šiestich stien. Hráči sa sústreďujú len na loptu, rátanie zaobstaráva elektronika.

Autor hry Juraj Skrip zo Sniny, ktorý hru vyvíjal a zdokonaľoval trinásť rokov, netají, že ho k tomu inšpirovali detské „vankúšové vojny“. „Prvé ihrisko sme postavili v Snine, kde už hráme aj školskú ligu,“ prezradil. Sixball je podľa neho bezúrazový šport, pomáha v boji proti obezite, víťazí aj nad agresivitou a poruchami pozornosti a tiež je vynikajúcim spúšťačom endorfínov.

„Verím, že toto ihrisko budú naplno využívať tak žiaci škôl, ako aj výkonnostní športovci či deti, ktoré majú rôzne výchovno-vzdelávacie problémy. Toto ihrisko im pomôže zlepšiť sa v koordinácii a koncentrácii, a tým pádom sa dokážu viac naučiť,“ povedala prešovská primátorka Andrea Turčanová počas otvorenia prvého sixballového ihriska v Prešove. Ide pritom len o piate takéto ihrisko na Slovensku, ďalšie je v Českej republike, kde sa tento šport už tiež začína udomácňovať. Prešovské ihrisko vhodením lopty otváral prešovský volejbalista Martin Sopko.

Investíciu víta

„Som rád, že v Prešove máme nové ihrisko a verím, že bude robiť radosť a získa veľký obdiv a popularitu. Veľmi rýchlo ma to vtiahlo do hry a dá to telu slušne zabrať, hlavne v oblasti trupu. Zrejme naozaj platí, že 15 minút sixballu je ako jedna hodina rýchlej chôdze,“ povedal Sopko po tom, ako si hru vyskúšal.

Riaditeľka Základnej školy Matice Slovenskej Renáta Rodáková víta túto investíciu mesta. „Dostali sme dar – ihrisko, ktoré bude slúžiť všetkým, ktorí sa budú chcieť hýbať a ja verím, že na ich tvárach uvidíme len samé úsmevy,“ uviedla riaditeľka.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM