Rôzne

V poradovníku je o ne OBROVSKÝ záujem: Nové bytovky v Zborove chcú odovzdať už v LETE

V pláne majú výstavbu ďalšej bytovky, ktorá vznikne rekonštrukciou objektu bývalej materskej školy.

Ilustračný obrázok k článku V poradovníku je o ne OBROVSKÝ záujem: Nové bytovky v Zborove chcú odovzdať už v LETE
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Obec Zborov v Bardejovskom okrese dokončuje bytový dom s 13 bytmi. Odovzdať ich chce novým nájomníkom v lete. V pláne má výstavbu ďalšej bytovky, ktorá vznikne rekonštrukciou objektu bývalej materskej školy.

„V bytovom dome na Budovateľskej ulici bude 13 bytových jednotiek bežného štandardu od jednoizbových až po trojizbové. Podľa stavebného povolenia doba trvania výstavby je niekedy koncom roka 2024, ale stihneme to pravdepodobne skôr. V júli alebo v auguste vidím reálne, že by sme mohli byty odovzdávať žiadateľom, ktorí sú v poradovníku,“ uviedol starosta Ján Šurkala.

Celkové náklady

Doplnil, že v poradovníku majú viac ako 100 žiadostí o pridelenie bytu.

Obec stavbu financovala z dvoch zdrojov, 35 percent je nenávratná dotácia z ministerstva dopravy.

„Zvyšných 65 percent je úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania, ktorý je splatný na 40 rokov. Z nájmov, ktoré budú nájomcovia platiť, sa úver bude postupne splácať. Celkové náklady aj s prípojkami a parkoviskom by mali byť viac ako milión eur,“ priblížil starosta.

Nový bytový dom sa nachádza v centre obce.

Zvýšený záujem

„Lokalita je vhodná, pretože všetky služby, ktoré obec poskytuje, sú v bezprostrednom okolí do 200 metrov,“ vysvetlil Šurkala.

Ako povedal, evidujú zvýšený záujem o nájomné byty.

„Nakoľko aj ekonomická situácia je taká, aká je. Súkromná výstavba je pomerne drahá, čiže ľudia si menej môžu dovoliť vlastné bývanie. Hypotéky sú drahšie, takže o nájomné bývanie je vyšší záujem,“ doplnil Šurkala s tým, že o byt môžu požiadať nielen ľudia s trvalým pobytom v obci.

„V rámci tej istej schémy plánujeme do konca mája podať žiadosť o úver. V centre obce chceme prestavať budovu bývalej materskej školy. Aktuálne pracujeme na tom, aby sme to všetko stihli naprojektovať a pripraviť. Malo by tam byť viac ako 20 nájomných bytov. Chceli by sme to zrealizovať do dvoch rokov,“ dodal starosta s tým, že pôjde o polyfunkčný dom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM