Ľubomír Hudačko Rôzne

V centre Prešova máme atrakcie, čo pútajú pozornosť: Už ste to videli aj vy? FOTO

Neprehliadnuteľné výjavy, ktoré vzbudzujú pozornosť už na prvý pohľad. V Prešove sa najnovšie týčia nové atrakcie. Videli ste ich v centre mesta aj vy?

Ilustračný obrázok k článku V centre Prešova máme atrakcie, čo pútajú pozornosť: Už ste to videli aj vy? FOTO
6
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Nedávno došlo pred Šarišskou galériou v Prešove k inštalácii nadrozmerných artefaktov v podobe ľudských rúk. Táto novinka, ktorá púta pozornosť okoloidúcich, súvisí s výstavou s názvom Zimná záhrada.

Tú možno v týchto dňoch vidieť práve v spomínanej galérii. Ide o generačnú výstavu bratislavských výtvarníkov, ktorých korene sú však na Kysuciach a v Šariši. „Žijúca legenda moderného slovenského umenia Ondrej Zimka predstavil svoju najnovšiu tvorbu spolu so synom Ondrejom a dcérou Milinou, ktorých mamou je herečka Milka Zimková, rodáčka z Okružnej pri Prešove,“ informoval kurátor výstavy Jozef Ridilla.

Ondrej Zimka miluje maľbu na drevo, väčšinou na ňom stvárňuje spomienky na detstvo a rodný kraj. Vo svojej tvorbe podáva esenciu ľudového života i národnej povahy. Zimka je i známy ilustrátor – na knihách, ktoré ilustroval, vyrastala generácia dnešných štyridsiatnikov. Cestou výtvarného umenia sa vybrali aj obe jeho deti.

Zimka mladší si zvolil pseudonym Ondrej 4, keďže je štvrtým Ondrejom v poradí generácie Zimkovcov. Pracuje s kameňom, drevom a najmä bronzom, využívajúc pritom technické súčiastky či prvky vojenskej techniky. Vznikajú teda akési objektové skulptúry. Spracúva vážne témy s politickým presahom, no i jedinečným zmyslom pre humor. Milina Zimková je maliarka.

„Jej obrazy majú figurálnu zložku, smerujú však k lyrickej abstrakcii. Sú imaginatívne, možno povedať magické, mystické či alchymistické. Bohatstvom farieb a tvarov evokuje nádheru nášho sveta, ktorý vníma ako ponorené kráľovstvo koralových útesov. Ondrej Zimka i Milina Zimková, ktorí majú blízko k imaginatívnemu umeniu,“ dodal Ridilla. Zimkovcov spája úcta ku kultúre, ktorá definuje našu identitu, čo v umení súčasnosti často nenachádzame. Výstava trvá od 1.3. do 23.4. 2017.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Novinka, ktorá púta pohľady: Gigantické ruky v centre Prešova, FOTO
6
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM