Ľubomír Hudačko Rôzne

Nájdete si v rebríčku aj svoje? TOP 20 prešovských priezvisk spred 200 rokov

Pohľad do histórie Prešova z trocha iného uhla. Aké priezviská sa v našom meste vyskytovali najčastejšie pred 200 rokmi? A bolo medzi nimi aj to vaše?

Ilustračný obrázok k článku Nájdete si v rebríčku aj svoje? TOP 20 prešovských priezvisk spred 200 rokov
Foto: Ľubomír Hudačko

Prešov má bohatú históriu. V našom meste môžeme nájsť najrôznejšie pamiatky. No netreba zabúdať ani na ľudí, ktorí v ňom v minulosti žili.

V tomto článku sme sa zamerali práve na Prešovčanov a to tých spred dvoch storočí. Konkrétne na ich priezviská a vznikol z toho zaujímavý rebríček týkajúci sa nášho mesta. Na základe údajov z matričných záznamov narodených, sme vypracovali prehľad priezvisk obyvateľov, ktoré sa v Prešove vyskytovali najčastejšie v roku 1817. Keďže sa jedná o pomerne vzdialené obdobie, údaje nemusia byť celkom presné. Vznikol však z nich zaujímavý rebríček.

Poďme však ešte najskôr ku krstným menám z daného obdobia. Zo záznamov v matrike je zrejmé, že z krstných mien v spomínanom roku boli obľúbené skôr tradičné. Z mužských v tomto čase v našom meste dominovali mená Jozef, Ján alebo Pavol. U ženských mien sa zasa najčastejšie opakovali Anna, Zuzana či Mária. Ako je to však s už spomínanými priezviskami?

Tak ako i dnes, aj v spomínanom období nebolo nič nezvyčajné, že sa o jedno priezvisko v Prešove delilo aj viacero rodín. O tom, či sa medzi najčastejšími priezviskami pred 200 rokmi v našom meste nachádzalo aj to vaše sa už teraz môžete presvedčiť v našom špeciálnom prehľade.

Poradie Priezvisko
1. Varga
2. Novák
3. Hudák
4. Čech
5. Darab
6. Richvalský
7. Durko
8. Čukera
9. Chatrinák
10. Bosý
11. Sitár
12. Balag
13. Matsovský
14. Porupský
15. Šteller
16. Scheginský
17. Kalo
18. Kačkoš
19. Čapla
20. Leško

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM