Ľubomír Hudačko Rôzne

Podnety od Prešovčanov: Na čo sa vlani sťažovali? Zaujímavé zistenia z radnice

Podnety či sťažnosti. Aj s tým sa Prešovčania obracajú na radnicu. Vlani magistrát zaznamenal vyše 2 000 podnetov. Na čo sa napríklad ľudia sťažovali?

Ilustračný obrázok k článku Podnety od Prešovčanov: Na čo sa vlani sťažovali? Zaujímavé zistenia z radnice
Foto: Ľubomír Hudačko

Na prešovskú radnicu a poslancov sa občania môžu obracať s rôznymi požiadavkami. Svoje podnety, sťažnosti, ale aj pochvaly môžu písať mailom priamo na mestský úrad.

Počet podnetov

Tam sa ich požiadavka zaeviduje, pridelí sa osoba, ktorá ju vybaví a potom ostáva len čakať. Mnohé požiadavky zadávajú aj poslanci z mestských častí. Podnety smerom k magistrátu prichádzajú aj zo sociálnych sietí.

„Čo sa týka štatistík, vlani z požiadaviek z výborov mestských častí bolo na radnici riešených 1591 podnetov. Do piatich pracovných dní ich bolo 77, do 10 dní – 68, do 30 – 395, do 60 dní – 574 a nad 60 dní – 377. Okrem týchto podnetov na radnicu prichádzali aj z webovej stránky nahlasovania podnetov – tam ich bolo 313 a požiadaviek zo zastupiteľstva bolo 247. Spolu je to teda za minulý rok 2 151 podnetov,“ uviedla hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Čo ľudí hnevalo

A s čím sa ľudia na radnicu obracali najčastejšie? Ničím výnimočným nie sú problémy s parkovaním, so statickou dopravou. Samostatnou kapitolou sú zápchy.

Ľudí však podľa údajov z elektronickej verejnej správy mesta Prešov hnevali aj mláky na zastávkach, diery na cestách, či fakt, že musia platiť za parkovanie v areáli nemocnice. Mestskej polícii smerovali fotky áut, ktoré sú vrakmi. Často prichádzali aj upozornenia na neporiadok v meste. V lete napríklad prichádzali podnety obyvateľov, podľa ktorých sa v meste málo kosilo. Ľudia poukazovali aj na konáre zasahujúce do chodníkov.

V zime sa zas obyvatelia sťažovali na nedostatočné osvetlenie, na údržbu ciest a chodníkov, ktoré podľa nich neboli odpratané od snehu. Podľa informácií, ktoré nám poskytla radnica je podnetov viac ako dosť. Na jednom z oddelení mal jeden z pracovníkov vlani až 150 podnetov. Úradníci z radnice sa však pre zmenu nechali počuť, že občania neraz napíšu podnet, v ktorom neuvedú adresu, čo značne sťažuje vyriešenie. Neraz sú problémom aj nekvalitné fotografie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM