Správy

Už je ROZHODNUTÉ: Bude na Sídlisku III Park slobody, alebo dostal meno po Dubčekovi?

Vzhľadom na to, že Dubček bol komunistickým politikom, mesto vhodnosť pomenovania parku po ňom konzultovalo s Ústavom pamäti národa. Ten zámer odobril.

Ilustračný obrázok k článku Už je ROZHODNUTÉ: Bude na Sídlisku III Park slobody, alebo dostal meno po Dubčekovi?
Zdroj: Dnes24.sk

Zelená plocha medzi ulicami Vlada Clementisa a Levočská na Sídlisku III v Prešove, ktorú chce mesto v najbližších mesiacoch začať revitalizovať na park, ponesie názov po jednej z predstaviteľov Pražskej jari Alexandrovi Dubčekovi.

Snaha Pavlovičovej

Rozhodli o tom v stredu poslanci mestského zastupiteľstva, keď prijatím všeobecne záväzného nariadenia (VZN) odobrili snahu poslankyne Svetlany Pavlovičovej pomenovať vhodný verejný priestor po reformnom komunistickom politikovi pri príležitosti stého výročia jeho narodenia.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Park Alexandra Dubčeka na Sídlisku III je zo severu a východu vymedzený Ulicou Vlada Clementisa, z juhu Levočskou ulicou a zo západu Volgogradskou.

A čo park Sekčov?

„Verejné priestranstvo po revitalizácii bude slúžiť širokej verejnosti, najmä však obyvateľom priliehajúcich sídlisk, s možnosťou trávenia voľnočasových aktivít,“ uvádza dôvodová správa k schválenému VZN.

Mestská rada posúdila tento priestor ako vhodnejší na pomenovanie po významnom slovenskom štátnikovi, než budúci centrálny park na sídlisku Sekčov, ako to navrhoval výbor tamojšej mestskej časti.

Viac správ z Prešova:

Dôvodom bolo, že budúci centrálny park na Sekčove je zatiaľ vo fáze príprav a majetkového vyrovnania pozemkov, zatiaľ čo park na Sídlisku III má byť realizovaný „v dohľadnej dobe“.

Park slobody neprešiel

Vzhľadom na to, že Dubček bol komunistickým politikom, mesto vhodnosť pomenovania parku po ňom konzultovalo s Ústavom pamäti národa. Ten zámer odobril. S návrhom poslanca Richarda Drutarovského nepomenovať novovznikajúci park po Dubčekovi, ale Park slobody, sa poslanci nestotožnili.

Ako vyplýva z projektového zámeru revitalizácie verejného priestoru na Sídlisku III, investičné náklady naň majú predstavovať takmer 777-tisíc eur, spoluúčasť mesta predstavuje sumu bezmála 39-tisíc eur.

V roku 2021 uplynulo 100 rokov od narodenia Alexandra Dubčeka a v novembri toho roka bude 30. výročie jeho úmrtia.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM