Rôzne

Už 70 rokov nám idú po krku: Prešovská ORL veľkolepo oslávila svoje výročie

V priestoroch zrekonštruovaného Slovenského technického múzea Solivar sa oslavovalo. A to 70. výročie vzniku prešovskej otorinolaryngológie (ORL).

Ilustračný obrázok k článku Už 70 rokov nám idú po krku: Prešovská ORL veľkolepo oslávila svoje výročie
Zdroj: Fakultná nemocnica Prešov

Personál Oddelenia otorinolaryngo­lógie, hlavy a krku FNsP J. A. Reimana Prešov si spolu s pozvanými hosťami slávnostným seminárom pripomenul 70. výročie vzniku tohto oddelenia. Súčasťou osláv oddelenia bola aj ďalšia okrúhla oslava (50) – životného jubilea primára oddelenia Slavomíra Straku. A o kultúrny program sa postarali Katka Koščová, Duo Farsa, Peter Ondria a Mloci.

Idú nám po krku

Prítomní boli aj vzácni hostia – bývalí primári oddelenia, vedenie FNsP Prešov, primátorka Andrea Turčanová, prof. Juraj Klačanský, člen výboru Slovenskej spoločnosti pre ORL (SSO), ktorý primárovi Strakovi odovzdal bronzovú medailu Slovenskej lekárskej spoločnosti a mnohí ďalší. Priestor dozdobili originálne výtvory žiakov viacerých umeleckých škôl.

„Ďakujem, že ste prijali naše pozvanie. Už sedemdesiat rokov vám ideme po krku,“ týmto vtipným sloganom otvoril podujatie primár Straka, ktorý spolu so svojimi kolegami predstavil históriu a činnosť oddelenia, pričom niekoľkokrát poznamenal: „Operácia stredného ucha je mojou srdcovkou."

Dejiny ORL sa začali písať v roku 1948, kedy z ORL oddelenia v Košiciach prichádza do Prešova už atestovaný otorinolaryngológ Andrej Čisárik. Ten sa v roku 1952 stal primárom samostatného ORL oddelenia a bol ním až do roku 1982, teda plných 30 rokov. Počas jeho pôsobenia bola v spolupráci s odborom školstva zriadená aj skvelá logopedická poradňa, ktorá zohrala významnú úlohu pri starostlivosti o hluchonemých a deti s poruchami hlasu a reči. V 90-tych rokoch sa na oddelení začal rozvoj chirurgie a onkochirurgie.

Na čele oddelenia postupne stáli doktori Valdman, Hadzima, Hudačko, Turlík, v roku 2003 sa primárom stal Slavomír Straka, ktorý túto pozíciu zastáva dodnes.

Prebehli aj rekonštrukcie

Kompletná rekonštrukcia operačných sál, doplnenie technologického vybavenia i rekonštrukcia celého ORL pavilónu znamenala skvalitnenie poskytovania zdravotnej starostlivosti a rozšírenie operatívy. A to vrátane chirurgie štítnej žľazy a prištítnych teliesok, ako aj chirurgie príušnej žľazy pomocou moderných technológií. Ďalšia etapa rekonštrukcie operačného traktu prebehla v rokoch 2011–2013, vďaka čomu bol vytvorený nový pooperačný trakt a rozsiahla rekonštrukcia ambulantnej časti, ktorá významne zlepšila prevádzku a organizačné podmienky na oddelení. V ďalších rokoch sa oddelenie rozšírilo o vyšetrovaciu jednotku maxilofaciálnej chirurgie.

Súčasťou oddelenia je tím lekárov, sestier, zdravotníckych asistentov a sanitárov, bez ktorých by oddelenie nemohlo fungovať. Podobne ako lekári aj ďalší zdravotnícki pracovníci tohto oddelenia neustále pracujú na zvyšovaní svojho vzdelávania a nadobúdaní nových zručností.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM