Správy

Útočisko našli na východe, no prichádza zmena: Odídenci z Ukrajiny sa musia vysťahovať

Podľa informácií kraja si časť ukrajinských vojnových utečencov, ktorí si v meste a okolí našli zamestnanie, ubytovanie rieši vo vlastnej réžii.

Ilustračný obrázok k článku Útočisko našli na východe, no prichádza zmena: Odídenci z Ukrajiny sa musia vysťahovať
Zdroj: Mesto Poprad

Približne 70 vojnových utečencov z Ukrajiny, ktorí našli dočasné útočisko na stredoškolskom internáte Strednej odbornej školy drevárskej vo Vranove nad Topľou, sa bude musieť začiatkom júla vysťahovať.

Ponúknu náhradné

Dôvodom je ekonomické opatrenie zriaďovateľa školy a internátu, Prešovského samosprávneho kra­ja.

Ako pre Tasr potvrdila hovorkyňa Úradu PSK Daša Jeleňová, kraj odídencom ponúkne náhradné ubytovanie.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

„Počiatočná naplnenosť približne 600 odídencov v 14 zariadeniach PSK sa poľavením tlaku utečencov na hraniciach znížila pod ekonomicky únosnú mieru, a preto PSK hľadá možnosti, ako zefektívniť nákladovosť ubytovania odídencov,“ vysvetlila Jeleňová s tým, že ekonomická náročnosť ubytovania odídencov generuje kraju stratu približne tri eurá denne na osobu.

Koniec 8. júla

Keďže mnohé z ubytovaných detí začali navštevovať školy v regióne, PSK ukončí núdzové ubytovanie vo Vranove nad Topľou 8. júla.

„Zároveň je nevyhnutné podotknúť, že nikto z ubytovaných nezostane na ulici a je mu poskytnutá možnosť presťahovať sa do fungujúcich zariadení PSK, prioritne do Bardejova a Svidníka,“ uviedla hovorkyňa.

Podľa informácií kraja si časť ukrajinských vojnových utečencov, ktorí si v meste a okolí našli zamestnanie, ubytovanie rieši vo vlastnej réžii.

ilustračné foto

Viac správ z Prešova:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM