Rôzne

Úspech Jonáša z prešovskej priemyslovky: Dokázal to ako prvý študent v ére SR!

Historický úspech sa podaril študentovi z prešovskej elektrotechnickej priemyslovky Jonášovi Dujavovi. Dokázal to ako prvý žiak v samostatnej ére SR.

Ilustračný obrázok k článku Úspech Jonáša z prešovskej priemyslovky: Dokázal to ako prvý študent v ére SR!
Zdroj: SPŠE Prešov

V lotyšskej Rige sa uskutočnil 3. ročník Európskej fyzikálnej olympiády, ktorého sa zúčastnilo 173 súťažiacich z 25 európskych krajín a 10 krajín mimo Európy. Slovensko reprezentovalo družstvo 5 stredoškolákov, medzi ktorými bol aj čerstvý absolvent SPŠE Prešov, Jonáš Dujava.

Prvý v ére SR

Na súťaži sa Jonášovi podaril historický úspech, keď sa ako prvý študent v ére samostatnej Slovenskej republiky stal absolútnym víťazom medzinárodnej olympiády z prírodovedných predmetov.

K dosiahnutému úspechu Jonášovi i celému družstvu patrí gratulácia, iste bude skvelou motiváciou pre ďalších talentovaných študentov. Pre európske kolo súťaže pripravila medzinárodná akademická porota náročné úlohy, tri teoretické a jednu experimentálnu.

V experimentálnej úlohe súťažiaci skúmali vlastnosti rádiových vĺn vo vzduchu a vo vode. V prvej teoretickej úlohe riešili ako vznikajú ľadové krúpy pri páde v inverznej atmosfére. Druhá teoretická úloha bola o valivom pohybe nabitej guľôčky za prítomnosti magnetického poľa. Tretia úloha riešila pohyb striekajúcej vody pri polievaní záhrady.

Komunikovali v angličtine

Za každú teoretickú úlohu mohli súťažiaci získať maximálne 10 bodov a za experimentálnu úlohu 20 bodov, spolu to predstavovalo maximálne 50 bodov. Študenti okrem riešenia aj sami moderovali úlohy s členmi nezávislej medzinárodnej poroty. Tu preukázali svoje vedomosti, ako aj taktické myslenie v tom, že takmer každý študent si zlepšil svoje dovtedajšie bodové hodnotenie. Všetci s porotcami komunikovali v angličtine, s čím nemali žiadne problémy.

Informácie poskytol Marek Soták, zástupca riaditeľa SPŠE PO

A v obrazoch si pozrite aj to, ako nedávno vyvolala veľký záujem Rozprávočka moja naj. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Obrovský záujem v Prešove: Vyvolal ho projekt Rozprávočka moja naj
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM