Samospráva

Dostalo sa im pocty: Prešovský samosprávny kraj ocenil úspešných žiakov i pracovníkov

Prešovský samosprávny kraj (PSK) ocenil najúspešnejších pedagogických pracovníkov a žiakov stredných škôl z celého kraja. Stalo sa tak na Veľkej scéne DJZ.

Ilustračný obrázok k článku Dostalo sa im pocty: Prešovský samosprávny kraj ocenil úspešných žiakov i pracovníkov
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove si vo štvrtok prevzalo plakety spolu 21 pedagógov a 20 žiakov. Informovala o tom Ivana Ondriová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Majerský: Sú vzorom

„Som veľmi rád, že náš kraj má na svojich školách pedagógov, ktorí svojich zverencov vzdelávajú s láskou a radosťou, a tiež som hrdý na to, že tu máme žiakov, ktorí nás s úspechom reprezentujú a sú vzorom a obrovskou motiváciou pre ostatných svojich spolužiakov,“ povedal vo svojom príhovore predseda PSK Milan Majerský.

Zároveň vyzdvihol, že tento rok sa ocenenie pre najúspešnejších pedagógov a žiakov stredných škôl prvýkrát odovzdávalo nielen zástupcom štátnych, ale aj súkromných a cirkevných škôl – teda všetkých škôl v územnej pôsobnosti PSK. Plaketu Jána Amosa Komenského – Sophista pro regione – učiteľ múdrosti pre región získalo 21 pedagógov.

Návrhy na toto ocenenie posielali riaditelia škôl a o laureátoch rozhodovali členovia Územnej školskej rady. Z 21 ocenených laureátov je osem učiteľov z Prešova, traja z Popradu a Kežmarku, dvaja z Bardejova, po jednom zástupcovi majú školy z Medzilaboriec, Svitu, Humenného, Čaklova a Levoče.

Z prešovských škôl 10 ocenených

O návrhu na ocenenie žiakov rozhodovala komisia zložená zo zástupcov odboru školstva PSK, ktorá plaketu Lux mentium – Svetlo poznania udelila 20 žiakom. Z toho desať ocenených žiakov je z prešovských stredných škôl, dvaja z Popradu a po jednom zástupcovi majú školy v Bardejove, Kežmarku, Snine, Hornom Smokovci, Svite, Starej Ľubovni, Humennom a vo Vranove nad Topľou. Obe udeľované krajské ocenenia s regiónom veľmi úzko súvisia. Komenský navštívil a krátko pôsobil aj v meste Prešov, čo dodnes pripomína pamätná tabuľa na evanjelickom kolégiu.

Lux mentium je názov diela významného filozofa a pedagóga Jána Bayera z Prešova. V zriaďovateľskej pôsobnosti PSK je 75 stredných škôl, dve jazykové školy, jedna škola v prírode a jeden školský internát. Na školách pracuje spolu 2375 pedagogických zamestnancov a 1011 nepedago­gických zamestnancov, počet žiakov na dennom štúdiu dosahuje 21 305. Čo sa týka súkromných a cirkevných škôl, na území kraja je ich 34 a jedna štátna stredná škola. Počet žiakov denného štúdia na súkromných stredných školách je 2771, na cirkevných je to 2211 žiakov.

A nedávno sme si v Prešove pripomenuli výročie udelenia mestských výsad. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Oslava 720. výročia udelenie mestských výsad: Prešov si ich takto pripomenul
18
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM