Ľubomír Hudačko Kultúra

Urobili nášmu mestu reklamu na nezaplatenie: 5 hereckých mien, na ktoré môžu byť Prešovčania pyšní

Urobili mestu reklamu, aká je na nezaplatenie. Reč je o hereckých talentoch, ktoré pochádzali, pôsobia, alebo začínali v Prešove. Vybrali sme päť mien, ktoré nášmu mestu robili či ešte stále robia dobré meno.

Ilustračný obrázok k článku Urobili nášmu mestu reklamu na nezaplatenie: 5 hereckých mien, na ktoré môžu byť Prešovčania pyšní
Zdroj: TASR

Prešovu dobré meno robia aj herci. Svojim talentom dokázali preraziť a naše mesto to môže len tešiť. Vybrali sme pre vás z nich presne päť takýchto hereckých osobností.

Peter Rašev

Jedným z nich bol aj slovenský herec, režisér a riaditeľ divadla narodený v Prešove Peter Rašev. Študoval na prešovskom gymnáziu Konštantínova, jeho hlas sme poznali aj z dabingu. V rokoch 1970–1974 bol členom zboru spevohry Divadla Jonáša Záborského v Prešove, v rokoch 1978–2005 bol členom činohry Štátneho divadla v Košiciach – s výnimkou siedmich rokov, keď založil Staromestské divadlo, v ktorom pôsobil ako režisér a riaditeľ. Bol autorom dvoch divadelných hier Na jednom lane a Caranténa. Počas Nežnej revolúcie moderoval mítingy v Košiciach. Mal sedem braov a sestru – dvojča. Neskôr mal aj dve dcéry – Kristínu a Katarínu. V roku 2006 mu diagnostikovali nádor na pľúcach a metastázy na mozgu. O dva roky chorobe podľahol.

Jozef Stražan

Manžel herečky Kvety Stražanovej je členom činohry Divadla Jonáša Záborského v Prešove od roku 1960. Účinkoval aj v televíznych inscenáciach a rozhlasových humoristických reláciach. Herecké skúsenosti na profesionálnom javisku získal v epizódnych a menších postavách. V druhej polovici 60. rokov sa Stražanovo herectvo rozvíjalo v čoraz náročnejších úlohách, ktoré preverili jeho samorastlý talent. Napríkald v muzikáli Oliver Twist (1997) pod vedením režiséra J. Bednárika prezentoval svoje umelecké majstrovstvo v brilantne stvárnej postave Fagina. Známa je aj jeho postava vedúceho v zábavnom programe Superšopa Slovenského rozhlasu. Prezentoval sa aj ako režisér. Získal Cenu za mužský herecký výkon za stvárnenie postavy Muža v inscenácii hry Ivana Bukovčana Slučka pre dvoch alebo domáca šibenica a takisto aj Cenu za zásluhy o rozvoj okresu Prešov v roku 1984.

Boris Farkaš

Podľa svojich slov vôbec nechcel byť herec, viac ho bavil basketbal. Má však charakteristický hlas, uhrančivý pohľad a veľký herecký talent. Vybral si napokon správne, Boris Farkaš prežil mladosť a získaval herecké skúsenosti práve v Prešove. Patrí medzi popredné osobnosti slovenskej divadelnej a filmovej scény. Za svoje herecké umenie získal množstvo ocenení, medzi najvýznamnejšie patria 2 Dosky – Ceny za najlepší mužský herecký výkon sezóny v bratislavskom Divadle Astorka Korzo '90 v rokoch 1998 a 2000. Vyštudoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave. Jeho prvým pôsobiskom bolo v roku 1979 Divadlo Andreja Bagara v Nitre, od roku 1981 bol členom činohry bratislavskej Novej scény. Herecká dráha pokračovala od roku 1990 v Divadle Astorka Korzo '90 v Bratislave. Na divadelných doskách sa predstavil v mnohých úspešných inscenáciách. Okrem herectva je aj nadaný karikaturista a laureát Zvláštnej ceny RTVS udeľovanej osobnosti, ktorá svojím celoživotným dielom výrazne ovplyvnila rozhlasovú dramatickú tvorbu pre deti. Jeho hlas poznáme aj z dabingu, výnimočne prepožičal hlas roztržitému detektívovi Adrianovi Monkovi.

Kveta Stražanová

Prvá dáma prešovskej divadelnej scény je pre členov DJZ vážená kolegyňa, umelecká a ľudská autorita. Svojou cieľavedomou pracovitosťou a poctivým profesionalizmom vždy dokazovala vieru v divadelné umenie a jeho hodnoty, obhájila ich svojím životom, prácou a vlastnou cestou umením. Napriek mnohým a častým ponukám, ostala vždy verná prešovskému divadlu a publiku. Preuakzuje širokospektrálnosť dramatických valérov jej herectva, ako aj prirodzenosť a spontánnosť v komediálnom žánri, neopakovateľnosť a osobitosť umeleckých kreácií tak na divadelnej scéne, ako aj vo filme a v rozhlase. S manželom a častým hereckým partnerom Jožom Stražanom vychovávala päť detí. Za umelecko-profesionálnu, občiansku i ľudskú dimenziu Kvete Stražanovej boli udelené rôzne ocenenia, napríklad v januári 1984 za zásluhy o rozvoj okresu Prešov, má aj Cenu za ženský herecký výkon za stvárnenie postavy Evy v inscenácii hry Neila Simona Perníková bábika, X. Májová divadelná Nitra,1987, je Zaslúžilá umelkyňa, rok 1989 a dostala aj štátne vyznamenanie SR Pribinov kríž 2. triedy a to za významné zásluhy o rozvoj divadelnej filmovej a rozhlasovej tvorby.

Juraj Kukura

Charizmatický herec z Prešova je aj Juraj Kukura. Po ukončení stavebnej priemyslovky v Bratislave vyštudoval herectvo na VŠMU (1973). Začínal v Divadle na Korze, neskôr na Novej scéne (1971 – 1976). V rokoch 1976 – 1984 pôsobil v Činohre SND v Bratislave, až kým neodišiel do Nemecka. Zo začiatku účinkoval v mníchovskom divadle Kammerspiele, neskôr v Bazileji, Bonne a od roku 1985 v Schauspi­elhause v Hamburgu, kde dodnes žije. V roku 2002 sa stal riaditeľom bratislavského Divadla Aréna. V Nemecku patrí k obľúbeným divadelným a televíznym hercom. Hral v niekoľkých dieloch seriálu Miesto činu, či v seriáli Kobra 11. Patrí medzi populárnych divadelných aj televíznych hercov slovenských i nemeckých divákov. Juraj Kukura je v tomto čase riaditeľom bratislavského Divadla Aréna a žije striedavo v Hamburgu, Bratislave i Prahe. Ako sám priznal, svojej manželke výhradne vyká.

Môže vás zaujímať:

Záber z 90-tych rokov, ktorý vás isto poteší: Úzko sa týka Prešova, ale mladíkov na fotke možno už ani nespoznáte :)

Talenty, ktoré preslávili naše mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Prešovčania pyšní

Poznačil ich zub času, archívne snímky sú toho dôkazom: Prešovskí hudobníci na retrozáberoch! FO­TO

zdroj: wikipedia/Prešovský samosprávny kraj/tasr/Dnes24

foto: ilustračné

Herci spätí s Prešovom: Päť mien osobností, na ktoré sme v našom meste hrdí
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM