Ľubomír Hudačko Kultúra

Poznačil ich zub času, archívne snímky sú toho dôkazom: Prešovskí hudobníci na retrozáberoch! FOTO

Lámači ženských sŕdc či miláčikovia tribún. Prešovskí hudobníci spĺňajú najprísnejšie kritériá v každom ohľade, veď slovenskú scénu zaplavujú desiatkami hitov. Ako však vyzerali pred rokmi? Aj ich poznačil zub času, čoho dôkazom sú retrosnímky.

Ilustračný obrázok k článku Poznačil ich zub času, archívne snímky sú toho dôkazom: Prešovskí hudobníci na retrozáberoch! FOTO
Zdroj: TASR

Peter Nagy, IMT Smile, Katka Knechtová či Chiki Liki Tua. Títo všetci speváci zanechali na slovenskej hudobnej scéne stopu. V hudbe pôsobia už poriadne dlho a tak sa aj na nich podpísal zub času. Na ich popularite to neubralo, naopak, tešia sa čoraz väčšiemu záujmu.

Peter Nagy

Nagyománia zasiahla Československo najmä v 80. rokoch minulého storočia. Spevák vyrastal na prešovskej Štúrovej ulici, v roku 1984 mal potom v prvom bratislavskom podnájme veľké sny. Tie sa stali skutočnosťou a rokmi prešiel interpret s darom reči a vtipu aj nejednou zmenou imidžu. Peter Nagy pôsobí na scéne už viac ako 30 rokov a v súčasnosti vydal svoje prvé live DVD.

Ivan Tásler

Domovskú kapelu IMT Smile založil Ivan Tásler spolu s bratom Mirom, odvtedy uplynulo viac ako 20 rokov. Ich iniciály ako názov kapely priniesli počas toho desiatky zásadných piesní a takmer rok čo rok obohacujú ďalšími chytľavými melódiami. Autorsky sa však spevák podieľal aj na hitoch Jany Kirschner či Richarda Müllera. Prešovčania vystúpia vo svojom rodnom meste najbližšie v júni počas Dobrého festivalu na Delni.

Katka Knechtová

Najprv o nej kolovali vtipy, ktorá je vlastne tá speváčka Pehy na tom pódiu a odpoveďou bola: ten vpravo. Časom sa však Katka Knechtová zaradila medzi znamenité hlasy a nádhernú labuť slovenskej popmusic. Začínala v kapele IMT Smile, aby sa cez Pehu dostala na sólovú dráhu. Vlani vydala album už svoj tretí album Prežijú len milenci, ku ktorému absolvovala aj vydarené turné. Na scéne pôsobí už 20 rokov.

Chiki liki tu a

Nestarnúca kapela, ktorá hudobnú scénu takisto brázdi viac ako dve desiatky rokov. Aj pri Chiki liki tua platí, že zoskupenie skrýva spoluprácu súrodencov. Tomáša a Martina Višňovských dopĺňa inštrumentalista Ľuboslav Petruška. Kapela vydala vlani album Slzy tvý mámy, Šedivý a spol., čím prerušili desaťročnú odmlku bez nosiča. Pozitívom je, že v rámci Radio_Head Awards 2015 získali prvé miesto za Album roka.

Môže vás zaujímať:

Požiadavky kapely Megadeth pred koncertom v Prešove? Chcú pramenitú vodu z Fidži!

Dobrý festival v Prešove prinesie nejednu novinku: Tešte sa na vymoženosti, aké doposiaľ neboli!

Prešovčan Peter Nagy priznal: Som introvert, ktorý sám seba prerobil na extroverta

foto: ilustračné

Prešovskí hudobníci na retrozáberoch: Ako vyzerali pred rokmi?
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM