Ľubomír Hudačko Správy

Účastníci cyklomaratónu v našom meste ukázali srdce: Veľmi pekná pomoc prešovským rodinám s ťažkými osudmi!

Dar od cyklistov, ktorý príjemne prekvapil dve prešovské rodiny. Cyklomaratón v meste sa nekonal bezdôvodne, cieľom bolo pomôcť ľuďom s ťažkými osudmi. Takto to dopadlo...

Ilustračný obrázok k článku Účastníci cyklomaratónu v našom meste ukázali srdce: Veľmi pekná pomoc prešovským rodinám s ťažkými osudmi!
Zdroj: Dnes24.sk

Príjemné prekvapenie zažili dve prešovské rodiny. Organizátori Prešovského cyklomaratónu 2015 im odovzdali výťažok z vyzbieraných finančných prostriedkov.

Dojímavé osudy rodín

„Od úvodných príprav sme avizovali, že Prešovským cyklomaratónom chceme ľudí spájať a pomáhať si navzájom. Tento charitatívny podtón, ktorý podujatie dostalo, sa pretavil do skutočnej pomoci dvom rodinám, ktoré sa ocitli v ťažkej sociálnej situácii. Každej sme odovzdali dar v hodnote sto eur a veríme, že to aspoň čiastočne zmierni ich ťažkosti,“ podotkol jeden z organizátorov René Polačok. Osudy obdarovaných rodín sú dojímavé a do nezávideniahodnej situácie dostali nie vlastnou vinou. Príde im preto vhod každá pomoc.

Jedným z obdarovaných bol desaťročný chlapec. Úplná sirota, ktorému pred štyrmi rokmi zomrel otec a vlani aj mama. Chlapec tak zostal bez rodičov, žije s babkou a so sestrou, ktorej je zverený do starostlivosti. Žijú skromne, pomáha im babka. Druhá obdarovaná rodina stratila otca. V prenajatom jednoizbovom byte žije matka s tromi deťmi len z príspevku za opatrovanie blízkej osoby, rodičovského príspevku a sirotských dôchodkov.

K vydarenému podujatiu prispel každý

Najstaršie dieťa je pritom ťažko zdravotne postihnuté, je nechodiace, prekonalo detskú mozgovú obrnu, je epileptikom, plne odkázaným na pomoc inej osoby. Pomáha im širšia rodina zo strany otca. Obdarovať rodiny sa podarilo hlavne vďaka nadšeniu cyklistov, ktorí prišli na premiérový ročník Prešovského cyklomaratónu. Na štart 42-kilometrovej trate vedúcej z Prešova, cez Sabinov a Veľký Šariš, späť do Prešova sa ich postavilo až 208.

Hoci nešlo o čas, najrýchlejšiemu trvalo prejdenie trate 1 hodinu a 9 minút. Najmladší účastník, ktorý zdolal celú trať, nemal ani desať rokov, najstarší už dovŕšil 78 rokov. „Na to, že to bol prvý ročník, prišlo skutočne veľa záujemcov o cyklistiku. Každý z nich prispel nielen k vydarenosti podujatia, ale aj k tomu, že sme mohli pomáhať,“ dodal René Poláčok s tým, že v rovnakom duchu sa ponesie aj ďalší ročník.

Čítajte tiež:

Dobré správy pre vodičov v Prešove: Kde v meste zriadili dve nové parkoviská?

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM