Rôzne

Ubytovanie Ukrajincov v Prešove na Otvorenom oddelení ústavu končí: Čo s nimi bude teraz?

Súčasná situácia je dlhodobo neudržateľná a vyžaduje, aby sa tieto ubytovacie priestory opätovne začať využívať na ich pôvodný účel.

Ilustračný obrázok k článku Ubytovanie Ukrajincov v Prešove na Otvorenom oddelení ústavu končí: Čo s nimi bude teraz?
Zdroj: TASR/František Iván

Štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti (MS) Slovenskej republiky Michal Sedliak a riaditeľ Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Prešov Norbert Kundrák mali s viceprimátorom mesta Prešov Petrom Krajňákom dôležité rokovanie.

Pointou bolo vyriešenie situácie na Otvorenom oddelení ústavu Prešov, kde boli v rámci humanitárnej pomoci v roku 2022 ubytovaní odídenci z Ukrajiny.

Pôvodný účel

Išlo o akútne, teda dočasné riešenie, pretože súčasná situácia je dlhodobo neudržateľná a vyžaduje, aby sa tieto ubytovacie priestory opätovne začať využívať na ich pôvodný účel.

„V súlade s programovým vyhlásením vlády týkajúcim sa humanizácie podmienok výkonu väzby a výkonu trestu odňatia slobody prebiehajú, respektíve začnú prebiehať viaceré investičné akcie, ktoré si vyžadujú reorganizáciu celkových ubytovacích kapacít a budú mať dopad aj na ústav Prešov,“ vyhlásil M. Sedliak.

Hradené náklady

Doterajšie náklady súvisiace s poskytnutím tejto humanitárnej pomoci boli hradené výlučne z rozpočtovej kapitoly Ministerstva spravodlivosti SR, respektíve z podkapitoly Zboru väzenskej a justičnej stráže.

V rámci stretnutia zástupcovia mesta Prešov deklarovali maximálnu snahu o vyriešenie tejto situácie a požiadali zástupcov Ministerstva spravodlivosti SR a Zboru väzenskej a justičnej stráže o poskytnutie súčinnosti.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM