Správy

Týždeň bohatý na umenie: Začal sa Akademický Prešov, osedlajú aj kovového koňa

Otvorením 51. ročníka Akademického Prešova, ktorý je prehliadkou umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, sa v meste začal týždeň bohatý na umenie.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň bohatý na umenie: Začal sa Akademický Prešov, osedlajú aj kovového koňa
Zdroj: TASR

Súťažnú časť tvoria kategórie študentské divadlo, vlastná literárna tvorba, umelecký preklad a krátkometrážny film. Na festivale dostanú priestor aj nesúťažné profesionálne a poloprofesionálne divadlá.

Lasica a Huba

Prvý večer hosťovalo na AP bratislavské Štúdio L + S s hrou Starí majstri s protagonistami Milanom Lasicom a Martinom Hubom. Na otváracom ceremoniáli rektor Prešovskej univerzity (PU) Peter Kónya povedal, že pri pohľade na plné divadlo začína druhé polstoročie Akademického Prešova veľmi úspešne: „Akademický Prešov je ikonickým podujatím našej univerzity, ktoré ju dostalo popri akademickom a vedeckom prostredí aj do prostredia umeleckého a má na umeleckom nebi aspoň malú symbolickú hviezdičku,“ povedal a zdôraznil, že vďaka a uznanie za existenciu AP patrí predovšetkým Karolovi Horákovi, s ktorým je toto podujatie spojené.

Večerným programom sprevádzala Eva Peknušiaková z Inštitútu slovakistiky a masmediálnych štúdií PU, ktorá povedala, že dosky, ktoré pre niekoho znamenajú svet, v prípade študentských divadelných súborov znamenajú predovšetkým zvnútornenie literárnych predlôh či vlastných scenáristických ambícií.

Aj v centre mesta

Znamenajú obnaženie vlastného „ja“, možno často amatérsky, ale o to úprimnejším spôsobom a pre iného esenciu mladosti, živelnosti, autentickosti. Za organizátorov prisľúbila bohatý program a veľmi charakteristickú inšpiračnú atmosféru. Divadelné súbory vystúpia na scénach Divadla Alexandra Duchnoviča, Divadla Jonáša Záborského a v priestoroch Študentského divadla Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity.

Diváci ich budú môcť vidieť aj v centre mesta. Riaditeľ festivalu Karol Horák informoval, že na vlaňajšom jubilejnom ročníku prišiel sprievod divadelníkov od univerzity do centra mesta a búchaním na radničnú bránu privolali medzi seba primátorku mesta Andreu Turčanovú.

História sa zopakuje v stredu (26. 4.) a organizátori chcú z toho urobiť tradíciu v rámci hesla Univerzita mestu – mesto univerzite. Ďalší program bude pokračovať na hlavnom pódiu pred Historickou budovou Divadla Jonáša Záborského.

Zázrak podujatia

Prešovskí študenti sa tam predstavia rituálnym paradivadlom, osedlajú kovového koňa, ktorý je symbolom Prešovčanov a dajú mu podobu okrídleného koňa Pegasa. Potom dostanú priestor na prezentáciu ostatné hudobné, spevácke a divadelné súbory v rámci programu Unipo Day. Vyhlásenie výsledkov súťaže AP bude v piatok 28. apríla na Veľkej scéne Divadla Alexandra Duchnoviča počas záverečného Galaprogramu.

„Na AP začínali vynikajúci herci ako Boris Farkaš, Andy Hajdu, moderátor Marcel Forgáč, ale tento typ umenia môže pomôcť vstupovať do života aj budúcim aktívnym ľuďom v kultúre, vedcom, literátom aj riadiacim pracovníkom kultúrnych inštitúcií. Mám taký pocit, že to stále funguje, a to je ten zázrak tohto podujatia,“ povedal Horák.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM