Andrea Ballayová Rôzne

Turizmus po revolúcii v Egypte

Pohlad stalej (4 roky) delegatky Stanky Miklovicovej na situaciu v Egypte .

Cestovná kancelária MEDIATOUR s.r.o. má toto leto v ponuke množstvo lukratívnych destinácií. Ich aktuálnu ponuku nájdete na webovej stránke www.naj-dovolenka.sk . Medzi najatraktívnejšie patrí aj túto letnú sezónu bez pochyby EGYPT. Táto dobrodružstvom a históriou opradená krajina rozliehajúca sa na pobreží Červeného mora plného krásnych koralov a pestro farebných živočíchov sa začiatkom roku 2011 stala centrom pozornosti.

Arabská ľudová revolúcia, ktorá sa postupne rozšírila po celej severnej Afrike, poznačila samozrejme aj život v Egypte. Počas 18tich dní sa stalo niečo, čo by nikto nikdy nečakal – ľud vyšiel do ulíc, začal sa dožadovať svojich práv a 11. februára dosiahol dovtedy nemožné – zvrhnutie autokratického prezidenta Hosnyho Mubaraka. Revolúcia priniesla Egypťanom nové nádeje ale ako pri každej zmene politického systému aj veľa neistoty. Keďže značná časť populácie žije z turizmu, pomerne rýchlo sa začali v krajine mobilizovať sily na prilákanie turistov, ktorí zo dňa na deň mizli z hotelových rezortov v miliónoch. Väčšina krajín /okrem Veľkej Británie/ zastavila charterove lety do krajiny, údajne z bezpečnostných dôvodov a populárne turistické strediská zostali prázdne. V hoteloch, kde zvyčajne tour operátori bojujú o voľné izby pre svojich klientov, sa zatvorili brány, zamestnanci dostali neplatené voľno, nevedno dokedy a ulice, inak plné predajcov suvenírov a na druhej strane nákupu chtivých cudzincov Európana – turistu niekoľko týždňov nevideli. Podnikatelia zatvorili reštaurácie, obľúbené coffeshopy a každý čakal, ako sa situácia vyvinie.

Treba povedať, že revolúcia NIKDY nepostihla turistické centrá pri Červenom mori, ani zďaleka to neboli ohniská nepokojov, demonštrácií či bezpečnostného vákua. Polícia sa síce ako vo všetkých kútoch Egypta načas z ulíc stratila, nahradili ju však armádne zložky. Egyptskí rezidenti ako aj cudzinci, ktorí sa v týchto centrách napriek dočasnému výpadku pracovných možností rozhodli zostať, našťastie nepocítili nedostatok v zásobovaní potravinami . Po prvotnej „panike“, ktorá v zlomových dňoch revolúcie nastala, sa pomaly život dostával do starých koľají, samozrejme s výrazným deficitom hybnej sily týchto centier – turistov. Hotely, tour operátori ako aj samotní turistické sprievodcovia začali vymýšľať rôzne stratégie na dosiahnutie návratu turistov. Hotely a tour operátori ponúkli výhodné ceny /hoci sa v miestnych pomeroch nejedná o najšťastnejší ťah, keďže tým sa rapídne znížili príjmy a väčšina ľudí zamestnaných v turizme sa musí minimálne na pár mesiacov uspokojiť zhruba s polovičným platom/ a turisti sa začali vracať. Mnohí z nich zneistení správami z médií, podľa ktorých krajina nie je bezpečná, zostali prekvapení, že väčšina služieb funguje tak ako predtým, hoci možno v menšom rozsahu, nakoľko kapacita hotelov nie je ani zďaleka tak naplnená ako v rovnakom období v minulých sezónach. Tí čo sa sem však odvážili sa na vlastnej koži mohli presvedčiť, že turista je kráľ, v poloprázdnych rezortoch dostal služby individuálne /často aj nad rámec normálneho fugovania hotela – napr. v podobe rozšírených služieb all inclusive/ a v bazároch a obchodíkoch, kde miestni predajcovia inak bojujú o každé euro a každý dolár, ceny suvenírov rapídne poklesli, keďže sa obchodníci snažia aspoň ako tak dohnať utrpené straty.

Klienti, ktorí túžia aj po spoznávaní krajiny a rozhodli sa využiť ponuky fakultatívnych výletov tour operátorov zistili, že sa všetky uskutočňujú bez výraznejších obmedzení, lokálne výlety denne, výlety do centier ako Káhira, Luxor, Asuán – plavba po Níle sa zabezpečujú v maximálnej možnej bezpečnosti pod dohľadom ministerstva turizmu. Do ulíc ako aj do hotelov sa vrátila polícia, klienti sú priebežne prostredníctvom svojich cestovných kancelárií a delegátov inštruovaní o tom ako sa v centrách pohybovať voľne a zároveň bezpečne.

Napriek tomu, že krajina prechádza zložitým obdobím, v ktorom sa môžu vyskytnúť miestami nepokoje /nespokojní robotníci, zamestnanci fabrík, politickí aktivisti a pod./, aj samotní Egypťania zdôrazňujú že tieto aktivity nie sú a nikdy neboli zamerané proti cudzincom a turistom. Naopak, všetci zainteresovaní /v Egypte je na turizmus priamo či nepriamo naviazaných až 10 miliónov ľudí/ sa snažia ukázať, že každý cudzinec – turista je v krajine s jedinečnými dominantami /história, púšť, Červené more/ vítaný a chcený. Preto neváhajte a využite služby CK Mediatour s.r.o. Stačí, ak si vyberiete z pestrej ponuky na www.naj-dovolenka.sk .

Autor: Stanka Miklovicová, Ing. Andrea Ballayová Foto: Ing. Andrea Ballayová

Egypt
76
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM