Iné športy

Tour de Prešov 2018: Víťazom sa stal cyklista z Maďarska, rozhodla jediná sekunda

Tour de Prešov tento rok odbicyklovala štvrtú kapitolu. Medzinárodná účasť prilákala zvedavcov, na ktorých čakala dráma o jednej sekunde.

Ilustračný obrázok k článku Tour de Prešov 2018: Víťazom sa stal cyklista z Maďarska, rozhodla jediná sekunda
Zdroj: Mesto Prešov

Jedinečné cyklistické preteky s medzinárodnou účasťou sa v meste stali tradíciou. Prišlo si ich pozrieť množstvo Prešovčanov, ktorí spolu v centre mesta zároveň fandili Petrovi Saganovi prostredníctvom priamych prenosov z Tour de France.

Pretekári z piatich krajín

„Teším sa z toho, že mala Tour de Prešov už po štvrtý raz taký úspech a spája všetkých, ktorí majú radi cyklistiku. Tohtoročné preteky boli opäť výnimočné, plné športových talentov a výborných výkonov,“ zhodnotila podujatie primátorka Andrea Turčanová. Celkovo sa na preteky prihlásilo 149 pretekárov z piatich krajín.

Okrem Slovákov potešila organizátorov účasť pretekárov z Maďarska, Ruska, Ukrajiny, Poľska, Česka a Belgicka. Vyváženú trať o celkovej dĺžke takmer 102 km najlepšie zvládol práve maďarský pretekár zo slovenského kluby CK Spartak Tlmače Gábor Fejés (bývalý reprezentant Maďarska) s celkovým časom 2 hod. 42 minút a 2 sekundy, ktorý si tak odniesol pohár primátorky mesta.

Vyhral o sekundu

V dramatickom súboji v cieli porazil Štefana Nôtu (CK Rimavská Sobota) len o jedinú sekundu. Na stupni víťazov ich doplnil Dušan Kozel (KriWo Team Jantex Humenné) so stratou 5 sekúnd v cieľovom súboji s Jánom Halíkom (Norwit Poprad). „Podujatie bolo v tomto roku na veľmi vysokej úrovni. Povedal by som že kvalita rastie každým rokom. Víťaz v tomto roku bol v porovnaní s rokom 2016, kedy sa išlo na podobnej trati lepší takmer o 15 minút, čo je v cyklistike ohromné číslo,“ uviedol Matúš Goga, riaditeľ pretekov.

Organizátori plánujú v budúcnosti z podujatia Tour de Prešov vytvoriť podujatie pod hlavičkou Medzinárodnej cyklistickej únie a rozdeliť ho tak pre pretekárov licencovaných Slovenským zväzom cyklistiky a nelicencovaných amatérov, veteránov.

Aj mimo hraníc

„Už v budúcom roku by sme chceli Tour de Prešov zorganizovať ako podujatie pozostávajúce z dvoch etáp, pričom v rámci etáp by sme chceli vytvoriť trať, ktorá by zasahovala aj mimo hraníc Slovenska. Prvá etapa by bola zameraná na špurtérov s prevažne rovinatým charakterom a druhá etapa by smerovala do kopcov. Takto by si na svoje prišlo široké spektrum pretekárov. Všetko je zatiaľ v štádiu riešenia,“ doplnil Matúš Goga.

V rámci tohtoročnej Tour v Prešove sa slávnostne odštartoval projekt Cyklistika pre všetkých v spolupráci s Rotary Prešov-Šariš. Tento pilotný projekt v rámci Slovenska ponúka možnosť vyskúšať si závodný cestný alebo horský bicykel úplne zadarmo. Projekt je zameraný na podporu mladých talentov veku od 10 – 23 rokov.

Bicykle sú taktiež využívané novým Prešovským cyklistickým tímom s názvom WattUP cycling team na preteky v rámci Slovenska, Česka a Poľka. A súčasťou cyklistického Prešova môžete byť aj vy. Už 25. augusta sa po štvrtýkrát uskutoční Prešovský cyklomaratón a po ňom sa 29. augusta na zrevitalizovanom prešovskom Velodróme uskutočnia veľké cyklistické preteky Grand Prix mesta Prešov 2018.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM