Ľubomír Hudačko Správy

Toto v sídle prešovského gymnázia opatrujú ako veľkú vzácnosť: Sily načerpávajú pri relikvii mučeníka!

Vedeli ste o tom, že v Prešove máme jednu z najmladších stredných škôl v celom kraji? Ide o gymnázium, ktoré bolo založené len pred 11 rokmi. No a navyše, v budove, kde sídli, opatrujú ako veľkú vzácnosť relikviu mučeníka.

Ilustračný obrázok k článku Toto v sídle prešovského gymnázia opatrujú ako veľkú vzácnosť: Sily načerpávajú pri relikvii mučeníka!
Zdroj: TASR

Jednou z najmladších stredných škôl v Prešovskom kraji je gréckokatolícke gymnázium v Prešove. Vo svojom názve nesie meno blahoslaveného biskupa Pavla Petra Gojdiča.

Vznik inicioval biskup Gojdič

„Napriek tomu, že naša škola bola založená len pred 11 rokmi, za svojho predchodcu považujeme gymnázium, ktoré zriadilo v roku 1936 prešovské gréckokatolícke biskupstvo,“ vysvetlila riaditeľka školy Helena Čitbajová. Zdôraznila, že vznik tejto inštitúcie inicioval prešovský biskup Gojdič, ktorý zanietene presadzoval myšlienku vzdelávania mládeže. Z tej mala vyrastať budúca inteligencia.

Ministerstvo školstva a národnej osvety v Prahe povolilo zriadenie školy a rozhodlo, že bude mať názov Gréckokatolícke ruské gymnázium v Prešove. Už na prvých prijímacích pohovoroch prejavilo záujem o štúdium asi 80 žiakov. Z tých však prijali iba 48. Svoje sídlo mala škola v budove gréckokatolíckeho sirotinca. Plný stav osem ročníkov nadobudla škola v roku 1943, kedy na nej študovalo 330 žiakov a ukončilo ju prvých 47 absolventov.

V tento deň sa študenti neučia

Keďže priestory postupným prijímaním študentov nevyhovovali, museli byť triedy rozmiestnené vo viacerých objektoch. Až v roku 1942 všetky ročníky prešli do eparchiálnej budovy v centre mesta. Riaditeľka doplnila, že škola sa po vojne premenovala na Ruské štátne gymnázium a po poštátnení prestala byť cirkevnou inštitúciou. V 50. rokoch bola gréckokatolícka cirkev zakázaná. Biskup sa nevzdal svojej cirkvi a zostal verný pápežovi. Totalitná moc ho odsúdila na doživotné väzenie. V deň svojich 72. narodenín 17. júla 1960 zomrel Gojdič v leopoldovskej väznici.

„Zakladali sme našu školu na odkaze nášho patróna, ktorý mal heslo „Boh je láska – milujme ho“. Aj my chceme vytvárať atmosféru dobra, lásky a dôvery. Na tomto základe chceme dať dobré vzdelanie našim žiakom a zároveň aj dobrú výchovu podľa učenia katolíckej cirkvi,“ konštatovala riaditeľka. Škola dnes sídli v budove na Bernolákovej ulici v Prešove, kde sa nachádza aj kaplnka blahoslaveného biskupa Pavla Gojdiča.

Ako veľkú vzácnosť v nej opatrujú relikviu mučeníka, ktorého veriaci zvyknú nazývať Mužom zlatého srdca. „Tam sa každý deň stretneme, aby sme načerpali silu, a modlitbou ho prosíme, aby mal našu školu pod neustálou ochranou,“ konštatovala Čitbajová. Biskupa Gojdiča 4. novembra 2001 pápež Ján Pavol II. vyhlásil za blahoslaveného. Vždy v tento deň sa študenti na gymnáziu neučia, ale majú slávnostnú akadémiu, kde spomínajú na skutky svojho patróna.

Môže vás zaujímať:

Prešovská škola sa môže pochváliť niečím, čo každá ani zďaleka nie: Má vlastnú kapelu a hrá v nej aj učiteľ!

Prešovskí študenti by mali rozhodne zbystriť pozornosť: Veď sledujte, s akou školou sa črtajú výmenné pobyty!

Športové osobnosti, ministri a dokonca aj známa misska: Pozrite, kto dral lavice na prešovskej priemyslovke

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM