Kultúra

Tip na kultúru v Prešove: V Krajskom múzeu predstavia fascinujúci fenomén

Ak nemáte tip na kultúru hneď na úvod týždňa, presvedčiť sa môžete na vernisáži v priestoroch Rákociho paláca. Účasť prisľúbili aj samotní umelci.

Ilustračný obrázok k článku Tip na kultúru v Prešove: V Krajskom múzeu predstavia fascinujúci fenomén
Zdroj: TASR

Vernisáž je na programe už v pondelok 17. 2. o 17.00 hod. Informoval o tom Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove.

Pojem ‚kovačická insita‘ je podľa historika umenia krajského múzea Jozefa Ridillu svetoznámy.

Fenomén maliarstva

Použil ho už José Pijoan vo svojich desaťzväzkových Dejinách umenia z konca 60. rokov.

Ide o fenomén takzvaného naivného maliarstva, ktoré sa rozvinulo v mestečku Kovačica v srbskom regióne Vojvodina. Už takmer štvrť tisícročia, od roku 1784, tam žije početná slovenská menšina. Výstava potrvá do 8. marca.

„Z Kovačice sa stalo jedno z hlavných centier svetového insitného maliarstva vôbec, nielen európskeho. Dodnes však nepoznáme príčinu, prečo sa taká významná škola naivného maliarstva rozvinula práve tu,“ vysvetlil Ridilla.

Slováci vo Vojvodine začali maľovať na konci 30. rokov 20. storočia. Vo svojich dielach podľa Ridillu nesmútia za starým domovom, ale oslavujú nový, srbský, kde mohli žiť v pokoji a v mieri.

Fascinujúce umenie

Hlavnou motiváciou ich tvorby sa tak stala snaha uchovať si spomienky na tradičný spôsob vidieckeho života v stále modernejšom svete.

„Každý insitný maliar má svoj vlastný výtvarný jazyk aj svojskú štylizáciu a jeho jednoduchý pohľad na skutočnosť vnáša akoby čistotu i do našich duší. Práve vďaka tomu je insitné umenie také fascinujúce,“ povedal Ridilla.

Kurátorka výstavy Mária Raspirová koncipovala projekt ako putovnú výstavu po Slovensku. Doteraz ju mali možnosť vidieť diváci v Detve, Banskej Bystrici, Zvolene, Michalovciach a Bardejove. Zastúpení sú na nej tak starí majstri štetca, ako aj súčasní maliari.

Umelecký odkaz

„Kovačické umenie je fenomén, ktorý si napriek svojej insitnosti alebo paradoxne vďaka nej našiel mnoho obdivovateľov. Svojbytná atmosféra týchto umeleckých diel, farebnosť a autenticita odkazu sú blízke tak odborníkom, ako aj širokej laickej verejnosti.“

Vystavujeme aj diela zakladateľských osobností kovačického naivného umenia, ako napríklad Martina Jonáša, Zuzany Chalupovej či Jána Kňazovica."

„Je pre nás cťou sprostredkovať tento výnimočný umelecký odkaz našim návštevníkom,“ dodal riaditeľ Krajského múzea v Prešove Ľuboš Olejník.

V obrazoch si pozrite netradičné zábery z prírody, ktorá sama vytvorila obrazce v tvare srdca. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Nádherná valentínska príroda na východe
5
Galéria
Zdroj: Marta Nandrážiová

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM