Kultúra

Tešte sa na novú hru v Divadle Alexandra Duchnoviča: Komédia, kde muži hrajú ženy a ženy mužov

Môžeme sa začať tešiť na komédiu, ktorú uvedie Divadlo Alexandra Duchnoviča. V Prešove bude totiž na programe už onedlho a to v rusínskom jazyku. A o úsmevné momenty určite nebude núdza, pretože muži budú hrať prezlečení za ženy a ženy mužov.

Ilustračný obrázok k článku Tešte sa na novú hru v Divadle Alexandra Duchnoviča: Komédia, kde muži hrajú ženy a ženy mužov
Zdroj: TASR

Komédiu Fantázia od Kozmu Prutkova uvedie v rusínskom jazyku v piatok 11. decembra v premiére národnostné Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove. Pre hosťujúceho režiséra Svetozára Sprušanského je to už siedma spolupráca s týmto divadelným súborom. Ako uviedol, diváci sa môžu tešiť na ľahkú zábavu s pesničkami, kde ženské postavy hrajú muži a do mužských rolí obsadil Sprušanský ženy.

Hra je veľmi aktuálna

„Už samotný názov Fantázia prezrádza, že komédia je postavená na veľmi jemnom príbehu, v ktorom sa statkár snaží vydať svoju dcéru. Má psíka, ktorý nesie meno Fantázia, stratí ho a šesť nádejných ženíchov, ktorí prídu, dostane úlohu, aby našli Fantáziu. Ten, kto ju prinesie, dostane dcéru za ženu. My sme sa snažili na pozadí tohto príbehu ponúknuť predstavenie, ktoré je plné farieb, hravosti, spevov, tancov. Ktoré je postavené na fantázii tak hercov ako aj nás, tvorcov a divákov,“ uviedol režisér.

Kozma Prutkov je mystifikácia, ide o neexistujúceho autora. Sprušanský vysvetlil, že je to výmysel štyroch ruských literátov, ktorí sa snažili v rokoch 1850–1870 svoje veľmi kritické, ostré a satirické názory verejne prezentovať. Preto si vymysleli Kozmu Prutkova, pod menom ktorého publikovali. Kritizovali vplyv vaudeville žánru (veselohry, frašky) na javiskách a podprahovú zábavu v umení. V dobe, kedy sme ako diváci vystavení tlakom gýču a ľahkej zábavy z médií a javísk, je táto hra veľmi aktuálna.

V hlavnej úlohe Jevgenij Libezňuk

„Inscenácia nechce poučovať ani moralizovať. Práve naopak, išlo im o to, aby predstavenie bolo postavené na hereckej improvizácii, ľahkosti, otvorenosti a bezprostrednosti. Aby divákom priniesla oddych a zábavu. A keď budú odchádzať z divadla, možno si položia otázku, na čo som sa to díval, čo sa mi dnes páči, čím sa obklopujem, aké hodnoty mnou lomcujú alebo ma ovplyvňujú. Je to také drobné zamyslenie sa nad tým, ako dnes žijeme a na čom sa zabávame,“ uviedol režisér.

V hlavných úlohách sa predstavia Jevgenij Libezňuk, Ľudmila Lukačíková, ďalej hrajú Ladislav Ladomirjak, Vladimíra Brehová, Jaroslava Sisáková, Daniela Libezňuk, Zuzana Kovalčíková, Svetlana Škovránková a Ľubomír Mindoš. Kostymérka Dorota Cigánková ich obliekla do farebných rokokových kostýmov. Inscenáciu Fantázia uviedlo na Slovensku v roku 1981 Divadlo Andreja Bagara v Nitre v réžii Jozefa Bednárika. V rusínčine ju uvidia diváci v DAD po prvý raz.

Môže vás zaujímať:

Kam si skočiť v Prešove tento týždeň: Výber zaujímavých podujatí, ktoré vám pomôžu zatraktívniť váš voľný čas

Zábavy vo Hviezde či diskotéky v Klube mladých: Slávne podniky, v ktorých sa Prešovčania za socíku vedeli baviť

Super myšlienka študentiek Prešovskej univerzity: Dostali krásny nápad a toto vďaka ním môžete zažiť na vlastné oči!

foto: ilustračné

Komédia v rusínskom jazyku: V prešovskom DAD bude zábava
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM