Anton Hrachovský Komunálne voľby

Táto obec v Prešovskom kraji má len 55 obyvateľov: Skoro 80 percent z nich môže voliť

Obec Detrík, ktorá je jednou z najmenších vo Vranovskom okrese, má 55 obyvateľov. Z toho je až 43 voličov.

Ilustračný obrázok k článku Táto obec v Prešovskom kraji má len 55 obyvateľov: Skoro 80 percent z nich môže voliť
Zdroj: TASR

Niektorí z obyvateľov obce Detrík už svoje volebné právo využili. Viacerí sú však odcestovaní za prácou. Povedala to predsedníčka miestnej volebnej komisie Michaela Kľučárová.

Starostkou chce byť len jedna

„Najmladší volič mal v septembri 18. Najstaršie voličky sú dve a budú mať 92 rokov,“ uviedla ďalej s tým, že členovia komisie už boli s volebnou urnou aj pri občanoch, ktorí požiadali o to, aby svoje volebné právo mohli využiť z domu. „Volených máme piatich poslancov, piati aj kandidujú,“ spomenula. O starostovskú stoličku má záujem len jedna kandidátka, a to súčasná hlava obce, ktorá túto pozíciu zastáva 20 rokov. Problémy počas volebného dňa nepredpokladajú.

Jednou z najmenších samospráv okresu je aj obec Girovce, ktorá má 58 obyvateľov a niekoľkých chatárov. O najvyšší post v dedine i poslanecké stoličky tam však neprejavil záujem nik.

Ide tak o jedinú obec na hornom Zemplíne, kde sa v tomto roku komunálne voľby nekonajú. Ako informovala zapisovateľka okresnej volebnej komisie Dominika Baníková, ďalšou obcou, kde sa uskutočnia doplnkové voľby, sú Piskorovce. Občanov tam majú totiž zastupovať traja poslanci, kandidáti sú len dvaja. Vo Vranovskom okrese sa v sobotu volí v 65 obciach a dvoch mestách. Počet voličov sa tam pohybuje okolo 64.000.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM