Rôzne

Tajné hodnoty najväčšej menšiny: Rómske divadlo v Prešove ponúkne Chameleon girl

Ide o projekt realizovaný okrem Slovenska i v Maďarsku a Českej republike. Podujatia zahŕňajú aj diskusie s publikom, na programe bude aj Chameleon girl.

Ilustračný obrázok k článku Tajné hodnoty najväčšej menšiny: Rómske divadlo v Prešove ponúkne Chameleon girl
Zdroj: TASR

Výstava fotografií a dve divadelné predstavenia sa uskutočnia vo štvrtok (27. 2.) a v piatok (28. 2.) v Prešove a sú súčasťou projektu s názvom Rómske divadlo – tajné hodnoty najväčšej menšiny vo Vyšehradskom regióne.

O čo sa snažia

Podujatia zahŕňajú aj diskusie s publikom s cieľom propagovať sociálny dialóg o medzikultúrnych témach.

„Hlavným cieľom projektu je podpora zhromažďovania, obohacovania a zviditeľňovania hodnôt rómskych drám s cieľom pokračovať v medzikultúrnom dialógu a posilňovaní právomocí a začleňovania.“

„Projektom sa snažíme o zachovanie a zviditeľňovanie hodnôt súčasného rómskeho divadla, dedičstva rómskej kultúry a jej rozmanitosti,“ uviedla Renáta Šmidová zo Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) v Prešove.

Vo štvrtok (27. 2.) sa v priestoroch Wave klubu v Prešove uskutoční divadelné predstavenie s názvom Čirikloro alebo Čo hovorí vtáčik. Rómska hudobná rozprávka je venovaná pamiatke zakladateľky českej romistiky Mileny Hübschmannovej.

Hudobná rozprávka

„Je to hudobná rozprávka, ktorá približuje rómsku kultúrnu tradíciu, slovesnosť i múdrosť starých Rómov a zamýšľa sa nad tým, čo je vlastne pravda, čomu je možné uveriť,“ priblížila Šmidová.

V priestoroch Caraffovej väznice bude vo štvrtok (27. 2.) popoludní sprístupnená výstava fotografií Aliny Vincze s názvom Tisíce tvárí rómskeho divadla – Portréty hercov a ich dramatických postáv od Írska po Bulharsko, od Španielska po Rumunsko.

Výstava maďarského partnera pozostáva z 12 fotografií rómskych umelcov, ktoré vytvorila Alina Vincze. Fotografie pochádzajú z Medzinárodného festivalu rozprávania rómskych hrdinov organizovaného Nezávislým divadlom Maďarska v rokoch 2017 a 2018.

Na fotografiách sú účinkujúci a ich postavy, ktoré vytvorili. Súčasťou fotografií sú citáty od týchto umelcov.

Chameleon girl

„V piatok (28. 2.) sa v priestoroch Wave klubu v Prešove uskutoční divadelné predstavenie s názvom Chameleon girl. Maďarský partner Nezávislé divadlo Maďarska prichádza s monodrámou Chameleónka.“

„Je to príbeh mladého dievčaťa s podivným talentom. Hovorí o svojich zážitkoch a skúsenostiach, na základe ktorých prináša aj príbehy iných ľudí, ktorí sa objavili v jej živote. Mladá žena chce byť sama sebou a žiť svoj vlastný život podľa svojich predstáv,“ dodala Šmidová.

Organizátorom medzinárodného projektu je maďarská organizácia Ženy pre budúce združenie, ktorá právne a finančne zastupuje Nezávislé divadlo Maďarska.

Partnermi projektu sú Ara Art – rómske divadlo v Prahe a Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry ŠVK v Prešove.

V obrazoch si pozrite aj zábery z generálky thrilleru Misery, ktorý uviedlo DJZ. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Generálka thrilleru Misery, ktorú uvedú v prešovskom DJZ
8
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM