Ľubomír Hudačko Správy

Števko sa narodil zdravý, potom prišla prudká zmena: SILNÝ príbeh z východu chytí za srdce

Od narodenia si Števko viedol skvele, potom prišiel zlom. Mama Petra sa podelila o príbeh, ktorý môžete podporiť vo výzve aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Števko sa narodil zdravý, potom prišla prudká zmena: SILNÝ príbeh z východu chytí za srdce
Zdroj: Rádio Slovensko Slovensku

V auguste prebieha na Slovensku 2. ročník charitatívneho projektu, Rádio Slovensko Slovensku. V rámci neho moderátorka rádia putuje bicyklom po Slovensku, zastavuje sa v rôznych častiach krajiny, kde predstaví príbehy ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Aktivita prebieha v spolupráci s organizáciou Ľudia Ľuďom.

Bojovník Števko

Jeden zo silných príbehov má aj Števko z Trebišova, ktorý sa narodil 9. novembra 2018 akútnou sekciou s váhou 2 820 gramov.

„Keďže sme celé tehotenstvo netušili pohlavie, bolo to pre nás prekvapenie,“ píše na začiatku príbehu mama Petra, ktorá sa oň podelila vo výzve Ľudia Ľudom.

„Nikdy nezabudnem na jeho prvý plač a slová doktora, že máme chlapčeka. Od narodenia si Števko viedol skvele ako skutočný bojovník. Števko bol usmiatym, poslušným dieťatkom, rád spinkal, papal a okrem koliky a refluxu nás nič netrápilo,“ hovorí mama Petra.

Začal sa sebapoškodzovať

V polke 15. mesiaca nastala prudká zmena.

„Števko prestal hovoriť slová slová ako mama, baba, tata, havo. Začal pískať, hmmkať. Očný kontakt sa stratil a začal sa sebapoškodzovať. Udieral sa do hlávky o zem, stenu, predmetmi. Začal udierať aj nás. Vyhľadali sme teda pomoc a nechali Števka vyšetriť,“ vracia sa mama Petra k okamihom, ktoré navždy zmenili jej život.

Nasledovala podľa jej slov diagnostika ADOS2 a záver diagnóza F84.0 – Detský autizmus.

„Šok, plač, bezmocnosť a milión otázok prečo. Tá noc bola ťažká. Ráno sme však vstali a vedeli, že náš syn potrebuje našu pomoc, podporu a že chceme spraviť všetko aj nemožné,“ píše ďalej mama Petra.

Števko bude mať 9. novembra 4 roky. Navštevuje špeciálnu materskú školu, kde mu veľmi pomáhajú skvelé panie učiteľky.

S mamou sa učí aj doma, používa s ním kartičkový systém a veľa komunikujú. Chceli by si zaobstarať pomôcky na bunkovú muzikoterapiu, ktorá pomáha pri sústredení a rozvoji reči.

Finančne náročné

„Dvakrát sme absolvovali pobyt so špeciálnymi procedúrami a terapiami, ktoré Števkovi veľmi pomáhajú. Veľkou pomocou je aj návšteva hyperbarickej komory, kde Števko dýcha 95% kyslík. Všetky tieto špeciálne terapie sú však finančne náročné a finančná situácia nedovoľuje, aby sme mohli všetko navštevovať tak často ako by Števko potreboval,“ vysvetľuje ďalej Petra.

Diagnóza detský autizmus je psychicky náročná nielen pre samotné dieťa, ale aj pre rodičov, rodinu a okolie. Dôležité je však byť podľa Petry vytrvalý, nevzdať sa a bojovať.

Ako pomôcť?

„Aj malý úspech sa počíta a posúva nás vpred. Veríme, že aj s pomocou dobrých ľudí sa nám podarí absolvovať ďalšie procedúry a pobyty, ktoré Števka posúvajú ďalej a približujú ho začleniť sa aspoň trošku do nášho reálneho sveta. Zo srdca ďakujeme každému za prečítanie našej výzvy a za každú finančnú pomoc. Každému prajeme to najcennejšie – ZDRAVIE,“ uzatvorila Petra príbeh z Trebišova, ktorý môžete podporiť aj vy a to vo výzve Ľudia Ľuďom.

A pomôcť taktiež môže každý aj malej Amálke z Nižnej Myšle, ktorá takisto bojuje s autizmom. Vôbec nerozpráva, má Duchenovu svalovú dystrofiu a cieľom rodičov je, aby mala normálny život ako ostatné deti.

Viac správ z východu SR:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM