Kultúra

Sprístupnia ju v Šarišskej galérii: V Prešove uvidíme výstavu diel Andyho Warhola

Diela Andyho Warhola priblíži výstava s názvom Ja pochádzam odnikiaľ. Tú sprístupnia 7. mája o 16.00 v priestoroch Šarišskej galérie v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Sprístupnia ju v Šarišskej galérii: V Prešove uvidíme výstavu diel Andyho Warhola
Zdroj: TASR

Podľa kurátora Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach Michala Bycka výstava, ktorá nesie v názve Warholov výrok, je koncepčne zameraná na bližšie poznanie Warhola cez isté artefakty, dokumenty, rané diela umelca, vplyv matky na formovanie jeho umeleckého i filozofického pohľadu na život, umenie a svet.

„Cieľom kurátorov projektu Warhol Tour, ktorého súčasťou je aj táto výstava, je pokúsiť sa odpovedať na výrok, ktorým Warhol akoby zámerne tajil svoj pôvod, no na druhej strane provokoval k hľadaniu poznania skutočného pôvodu,“ vysvetlil Bycko.

„To ‚odnikiaľ‘ je svet, geografická poloha, etnikum, čo s prihliadnutím na historické fakty už znamená ‚odnikiaľ‘. Rodičia prišli z Horného Uhorska, časti Rakúsko-Uhorska, neskôr premenované na Československo, až naposledy na Slovensko, samostatnú štátnu formáciu, kde sa nachádza rodisko jeho rodičov Miková,“ dodal Bycko. Výstava potrvá do 30. júna.

A viete o tom, že ZUŠ M. Moyzesa oslávila 160. výročie svojho založenia? Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Prešovská základná umelecká škola oslavovala: Pozrite si to v obrazoch
14
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM