Rôzne

Galaprogram ku krásnemu jubileu: ZUŠ Moyzesa oslávila svojich 160 rokov, FOTO

Galaprogramom vzdali pedagógovia i žiaci hold dlhoročnej tradícii umeleckého vzdelávania v Prešove. ZUŠ Mikuláša Moyzesa oslávila 160. výročie svojho založenia.

Ilustračný obrázok k článku Galaprogram ku krásnemu jubileu: ZUŠ Moyzesa oslávila svojich 160 rokov, FOTO
14
Galéria

Jedným z gratulantov bol aj viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba, ktorý vyzdvihol nezastupiteľnú úlohu základných umeleckých škôl v spoločnosti.

Moderná umelecká inštitúcia

„Viesť deti, mladých ľudí k umeniu je rovnako dôležité, ako im poskytnúť základné vedomosti a poznatky. Umením sa kultivuje ich duša, rozvíja talent, ale aj ich osobnosť,“ uviedol. To bolo snahou pedagógov už v roku 1859, kedy sa začala písať história vtedajšej Mestskej hudobnej školy v Prešove.

Odvtedy jej bránami prešlo nespočetné množstvo žiakov, svoje skúsenosti odovzdalo veľké množstvo učiteľov a hoci škola zažila aj ťažšie časy, dnes je modernou umeleckou inštitúciou. Rozvíja talent detí a mladých ľudí v hudobnom, tanečnom, výtvarnom a literárno-dramatickom odbore. A že ich nie je málo! 870 žiakov, ktorých vzdeláva 49 učiteľov – to je ZUŠ Mikuláša Moyzesa v číslach.

Ale oveľa dôležitejšie ako čísla je azda to, že žiaci ju navštevujú radi, čo bolo cítiť aj počas samotného slávnostného galavečera. Bohatý program dal vyniknúť každému odboru. Žiaci a ich pedagógovia chceli svojim hosťom ukázať to najlepšie, čo vedia, čo sa v „ZUŠ-ke“ naučili.

Na pódiu

Na pódiu novej budovy Divadla Jonáša Záborského sa striedali súbory a umelecké kolektívy so sólistami, hudbu striedala recitácia, tanec, spev, ale aj mohutné tóny symfonického orchestra. Základná umelecká škola Mikuláša Moyzesa sa za 160 rokov svojho pôsobenia stala uznávanou umeleckou školou, ktorá buduje na tradícii a kvalite vzdelávania.

Jej príbeh a bohatú históriu rozpovedal súčasný riaditeľ Jozef Kakačšík, ktorý pripomenul aj osobu Mikuláša Moyzesa. Významného slovenského hudobného skladateľa, teoretika a pedagóga, ktorý sa vo veľkej miere zaslúžil o rozvoj prešovskej hudobnej školy. ZUŠ Mikuláša Moyzesa je hrdou nositeľkou jeho mena a v tomto duchu sa snaží aj naďalej napĺňať svoje poslanie.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Prešovská základná umelecká škola oslavovala: Pozrite si to v obrazoch
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM