Správy

Správa, na ktorú sme čakali: Zvýšia sa v Prešove miestne dane v roku 2021?

Prešovskí poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) na svojom piatkovom neplánovanom rokovaní rozhodli o pálčivej téme pre každého občana.

Ilustračný obrázok k článku Správa, na ktorú sme čakali: Zvýšia sa v Prešove miestne dane v roku 2021?
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Miestne dane sa od budúceho roka v Prešove zvyšovať nebudú, dôvodom je zlá ekonomická situácia obyvateľov v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) na svojom piatkovom neplánovanom rokovaní.

575-tisíc do rozpočtu

Podľa platného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) má vedenie mesta poslancom každý rok predložiť návrh sadzby dane z nehnuteľnosti zvýšenej o percentuálne zvýšenia priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnancov v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok.

Pre rok 2021 by tak do mestského rozpočtu malo pribudnúť 575-tisíc eur.

Pre daňovníka by to predstavovalo 7,8%-tný nárast dane z nehnuteľnosti. V praxi však k zvýšeniu sadzieb pre rok 2021 nedôjde.

Miestne dane sa nemajú zvyšovať počas celého trvania mimoriadnej situácie, núdzového či výnimočného stavu v súvislosti s novým koronavírusom.

Daň z nehnuteľnosti

„Napríklad keď bude trvať aj v roku 2021, budeme to brať do úvahy aj na ďalší rok 2022,“ povedal poslanec Miroslav Benko. Zároveň MsZ schválilo, že daň z nehnuteľnosti ich vlastníkom znížia mesačne o 8,33 percenta, ak ich užívaniu bránilo mesto z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie či stavebnej uzávery. Poslanci o tom pre konkrétne časti mesta ešte budú musieť rokovať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM