Správy

Športové osobnosti, čo šíria dobré meno obce aj za hranicami: V ktorej dedine pri Prešove sa takto darí?

V okrese Prešov máme dedinu, v ktorej sa športu darí. Vyrástlo tu totiž niekoľko športových osobností, ktoré šíria jej dobré meno doma aj za hranicami Slovenska. Športového ducha aj kondičku získavali na miestnych športoviskách. Viete, o akú obec ide?

Ilustračný obrázok k článku Športové osobnosti, čo šíria dobré meno obce aj za hranicami: V ktorej dedine pri Prešove sa takto darí?
Zdroj: TASR

V Ruskej Novej Vsi v okrese Prešov sa darí športu. Aj teraz si domáci môžu v budove obecného úradu zahrať stolný tenis. Pri škole urobili v týchto mrazivých dňoch prírodný ľad na korčuľovanie.

Známi futbalisti z obce

V čase Vianoc, kedy boli dni teplejšie, obec zakúpila ľadohodiny na prešovskom zimnom štadióne pre svojich nadšencov pre korčuľovanie. Kronikár obce Jozef Papcún je presvedčený, že mládež nemusí hľadať kladné vzory ďaleko. V obci žije bývalý prvoligový futbalista Ondrej Desiatnik, ktorý pôsobil v Artmedii Petržalka. Tá svojho času hrala aj Ligu majstrov.

„Trénovali ho aj takí slávni tréneri, akým bol Vladimír Weiss starší, Dušan Galis či Igor Novák,“ pochválil svojho rodáka Papcún. Materským klubom Desiatnika bola TJ Slanské Ruská Nová Ves. V Thajsku pôsobí futbalista Viliam Macko mladší, ktorý hrá prvú ligu za FC Ang Thong. V roku 2014 za tento klub strelil unikátny gól. Predtým hrával ako stredopoliar v prešovskom Tatrane i vo viacerých slovenských kluboch. Pôsobil tiež v budapeštianskom Honvéde v Maďarsku.

Kňaz s vlastným CD

Ďalším úspešným športovcom je Lukáš Seman, ktorý je v súčasnosti reprezentantom Slovenska vo vodnom póle. Aktuálne pôsobí v zahraničí. Z obce pochádzajú alebo tu prežili kus života aj ďalšie významné osobnosti, ktoré pôsobili v inej ako športovej oblasti. Svoje korene tu má vetva gréckokatolíckych kňazov Székelyovcov. Michal Székely bol správcom tunajšej farnosti v období rokov 1934 až do roku 1950, kedy gréckokatolícku cirkev zakázali.

Jeho syn Metod bol v obci duchovným v rokoch 1968 – 1974. V Abranov­ciach dnes žije už ako penzionovaný kňaz Gabriel Székely. Z mladšej generácie je to kňaz Peter Milenky, ktorý je známy aj ako hudobník. Založil niekoľko gospelových skupín, takmer vo všetkých farnostiach, kde pôsobil. Naspieval aj vlastné CD a cez pieseň hovorí k Bohu. Z Ruskej Novej Vsi pochádza aj kňaz Martin Jurašek. Do Ruskej Novej Vsi sa rád vracia aj bývalý redaktor rozhlasu Milan Desiatnik.

Môže vás zaujímať:

Priorita na rok 2016 v obci pri Prešove je jasná: Pred sebou však majú ešte roboty ako na kostole!

Podľa čoho spoznáte, že ide o obyvateľa nášho mesta? TENTO výraz my v Prešove používame na kilá!

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Prešovčana na sto honov :)

Ruská Nová Ves pri Prešove? Známa je aj športom
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM