Hádzaná

Spojenie dvoch hádzanárskych klubov v Prešove: Chcú vytvoriť hádzanársku triedu

Hádzanárske kluby v Prešove sa spájajú, aby vytvorili športovú triedu so zameraním na hádzanú. Cieľom je zvýšiť kvalitu prípravy mladých športovcov.

Ilustračný obrázok k článku Spojenie dvoch hádzanárskych klubov v Prešove: Chcú vytvoriť hádzanársku triedu
Zdroj: TASR

S takouto myšlienkou prišiel hádzanársky klub Tatran Prešov. Do projektu vytvorenia športovej triedy vstupuje spoločne s Tatranom Prešov aj dievčenský Školský športový klub pri Strednej lesníckej škole (ŠŠK SLŠ) Prešov. Zriadenie športovej triedy má priniesť zvýšenie počtu tréningových hodín.

Chlapci aj dievčatá

Zámer zriadenia športovej triedy sa ale bude v prvom rade odvíjať od záujmu rodičov detí. V tomto roku ide o budúcich piatakov, teda deti s ročníkom narodenia 2008. Ich rodičov už kluby oslovili. Do polovice mája sa majú vyjadriť, či sú tejto myšlienke naklonení a či sa podarí spustiť športovú triedu už od začiatku nového školského roka. Na spoluprácu bola po oslovení viacerých základných škôl vybraná ZŠ na Sibírskej ulici.

Ako vysvetlil manažér Tatrana Prešov Milan Lozák, práve táto škola má najlepšie priestorové aj materiálne podmienky vhodné na prípravu mladých hádzanárov. „Je to jediná škola, ktorá má k dispozícii športovú halu. Všetko je tu pod jednou strechou – škola, telocvične aj posilňovňa,“ uviedol Lozák, no dodal, že v prípade záujmu nie je vylúčená ani spolupráca s niektorou inou školou. Snahou je deti, ktoré baví hádzaná, spoločne sústrediť a podchytiť ich. Ísť má nielen o chlapcov, ale aj dievčatá.

„Ak sa sústredia hráči a hráčky na jednu školu, beží výchovnovzdelávací proces normálne ako na všetkých základných školách, bez rozdielu oproti ostatným školám. Učia sa jazyky, majú všetky ostatné predmety, navýšenú majú iba športovú prípravu o tri hodiny. Teda dve hodiny telesnej výchovy a tri hodiny športovej prípravy, v rámci ktorej môžu zlepšovať svoje zručnosti v oblasti hádzanej pod dozorom ich klubových trénerov,“ vysvetlil systém riaditeľ ZŠ Sibírska Vladimír Lukáč. Zdôraznil, že na škole dávajú na prvé miesto vzdelanie, ktoré sa ani v športových triedach nelíši od iných tried či škôl.

Ako nadviazal tréner starších dorastencov prešovského Tatrana Stanislav Kolpak, ktorý je garantom tejto iniciatívy, tri tréningy navyše veľmi pomôžu v napredovaní a vývine žiaka.

Pridaná hodnota

„Zo športovej stránky ideme výkonnostne strašne dole, preto je táto myšlienka športovej triedy. Dôvodom je, že od malička s deťmi málo trénujeme. Táto pridaná hodnota troch tréningov navyše, plus prípadne cez krúžok ešte ďalšiu hodinku-dve, sa hneď do roka odzrkadlí na výkonnosti detí. Svetová hádzaná sa uberá týmto spôsobom. V staršom aj mladšom doraste máme 5 tréningových jednotiek do týždňa, niekedy 6. Je to stále málo. Samozrejme, nie je to stále zamerané len na hádzanú. Pokiaľ ale nevytvoríme takúto športovú triedu budeme tápať a budeme niekde v ústraní,“ upozornil Kolpak s tým, že športová príprava by nebola zameraná jednostranne iba na hádzanú.

Venovali by sa aj atletike, gymnastike a iným športom na vytváranie športového základu. Oba kluby garantovali, že tréningy vedia zabezpečiť licencovanými trénermi. V prípade záujmu rodičov o zriadenie triedy je snahou vyjsť im v ústrety aj s pomocou pri doprave ich detí do školy. Uvažuje sa preto s oslovením Mestského úradu a Dopravného podniku mesta so žiadosťou o pomoc so zabezpečením školského autobusu, ktorý by v rámci mesta deti zvážal a odvážal na vyučovanie.

…Pozrite si v pripojenej fotogalérii zábery z Masarykovej ulice v Prešove, na ktorej realizujú cyklochodník a takto vyzerá pred dokončením.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Na Masarykovej realizujú novinku pre cyklistov: Takto vyzerá pred dokončením
6
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM