Kultúra

Spestril si záver roka: Folklórny súbor z Hermanoviec vydal nový hudobný nosič

Folklórny súbor Hermanovčan z Hermanoviec v okrese Prešov zakončil rok 2018 vydaním hudobného nosiča V Hermanofci narodzeni (Narodený v Hermanovciach).

Ilustračný obrázok k článku Spestril si záver roka: Folklórny súbor z Hermanoviec vydal nový hudobný nosič
7
Galéria
Zdroj: Milan Grejták

Do života ho uviedli v hermanovskej obecnej reštaurácii, ktorá je zároveň miestnym kultúrnym domom. Okrem hermanovských muzikantov, spevákov, speváčok i tanečníkov a tanečníc sa v programe predstaví aj Ľudová hudba Stanislava Baláža. Svoje umenie predvedie aj patrón tohto hudobného nosiča, ktorým bude folklorista, muzikant a novinár Milan Rendoš.

Náročný rok

„Poslucháčom opäť prinášame piesne, z ktorých sú mnohé takmer neznáme, originálne. Vytiahli sme ich z nášho vzácneho archívu, ktorý tvoria zachované spomienky našich predkov,“ hovorí o najnovšom CD vedúci folklórneho súboru Hermanovčan Miroslav Jurčišin. „Máme za sebou náročný rok, keď sme sa okrem vystúpení na domácej hermanovskej pôde prezentovali aj vo viacerých obciach Prešovského a Košického kraja a úspešne sme reprezentovali Slovensko aj v Taliansku,“ vraví Jurčišin.

O tridsať skladieb, ktoré na album umiestnili tentoraz, sa rovnakým dielom podelila ženská i mužská spevácka skupina FS. „Veľa piesní je regrútskych, no sú tam aj žartovné piesne i také, ktoré stvorila večná téma lásky či manželských vzťahov,“ opisuje vedúci súboru dramaturgickú skladbu CD, o ktorú sa postaral Ján Motýľ s Viliamom Dzuríkom.

Vystavené fotografie

Na obale albumu sú použité historické fotografie hermanovských rodákov. „Máme ich z archívu, od našich členov, od ľudí z Hermanoviec. Zozbieral ich pred štyrmi rokmi náš člen Milan Grejták a verejnosti ich predstavil na výstave. Tá mala trvať niekoľko mesiacov, no fotografie sú vystavené doposiaľ,“ dopĺňa Jurčišin.

FS Hermanovčan vznikol v roku 1967. Počas tohto obdobia jeho členovia získali množstvo ocenení na folklórnych súťažiach a absolvovali stovky vystúpení nielen na Slovensku, ale predstavili sa tiež v Poľsku, v Bosne a Hercegovine, v Turecku, v Grécku, v Českej republike a v tomto roku šírili slovenský folklór aj na festivale v juhotalianskom mestečku Pontelandolfo.

Nezabudnite si v obrazoch pozrieť aj to, ako nedávno prebiehal trojgeneračný koncert v Prešove. Kliknite si na fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Hl. foto: ilustračné

Nový hudobný nosič: Predstavil ho FS Hermanovčan, takto vyzerá
7
Galéria
Zdroj: Milan Grejták
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM