Správy

Sobášov na Slovensku vlani ubudlo, Prešovský kraj však drží zaujímavé prvenstvá

Počet sobášov sa vlani na Slovensku medziročne znížil o 1513 na 29 664. Hneď niekoľko prvenstiev si v ďalších rôznych štatistikách drží Prešovský kraj.

Ilustračný obrázok k článku Sobášov na Slovensku vlani ubudlo, Prešovský kraj však drží zaujímavé prvenstvá
Zdroj: pixabay.com

Priemerný vek neviest bol 31,4 roka, priemerný vek ženíchov bol 34,3 roka, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2018 zvýšenie veku u oboch pohlaví o jeden mesiac. Vyplýva to z materiálu Štatistického úradu (ŠÚ) SR za rok 2019, ktorý zverejnil úrad na svojom webe.

Najmladšie nevesty

Zaujímavé prvenstvá si drží Prešovský kraj. Neviest do 19 rokov bolo 914. A najmladšími nevestami boli tie, ktoré uzavreli manželstvo práve v našom kraji, ich priemerný vek bol 28,6 roka.

Najstaršími nevestami boli ženy, ktoré uzavreli manželstvo v hlavnom meste. Ich priemerný vek bol 34,2 roka.

Najčastejšie do manželstva vstupovali ľudia so stredoškolským vzdelaním. Najviac sobášov bolo vlani v Prešovskom kraji, najmenej v Trnavskom kraji. Pri porovnaní mesta a vidieka vyšlo, že v mestách sa sobášilo vlani o čosi viac ľudí ako na vidieku.

Ženísi tiež najmladší

Najčastejšie sa muži ženili vo veku 25 až 29 rokov. Do tejto vekovej kategórie spadalo 8431 ženíchov. Naopak, najmenej bolo ženíchov do 19 rokov. V tejto vekovej kategórii ŠÚ SR uviedol len 379 mužov.

Na ženbu sa vlani odhodlalo 784 mužov vo veku od 60 rokov. Priemerne najstaršími boli ženísi, ktorí manželstvo uzavreli v hlavnom meste Bratislave. Ich priemerný vek bol 36,7 roka. Najmladšími boli ženísi v Prešovskom kraji. Ich priemerný vek bol 31,3 roka.

Rovnako ako u mužov aj u žien bola najpočetnejšou veková skupina od 25 do 29 rokov. Najmenej sa do svadby chcelo ženám nad 60 rokov. V tejto vekovej kategórii bolo 384 žien.

A v obrazoch si pozrite aj zábery z výsadby kvetov v centre mesta.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Výsadba kvetov v centre Prešova
8
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM