Krimi

Slovák (25) pred pražským súdom uviedol, že plánoval teroristický útok v Prešove!

Pražský mestský súd sa začal v pondelok zaoberať prípadom Slováka (25), ktorý podľa obžaloby pripravoval teroristický útok.

Ilustračný obrázok k článku Slovák (25) pred pražským súdom uviedol, že plánoval teroristický útok v Prešove!
Zdroj: TASR

Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Polícia našla v byte Dominika (25) chemikálie na výrobu výbušnín a inštruktážne videá. Mladík pred súdom vypovedal, že pred tromi rokmi naozaj plánoval teroristický čin, a to v Prešove. S veľkým množstvom pyrotechniky, ktoré sa našlo v jeho byte, údajne chcel iba experimentovať.

Svoje radikálne názory údajne získal z videí extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Vyhlásil však, že neskôr sa bližšie zoznámil s islamom a svoje názory prehodnotil. Obžalobu, v rámci ktorej mu v prípade uznania viny hrozí až 15 rokov väzenia, preto rezolútne odmietol.

Mladík podľa žaloby prechovával v roku 2017 na piatom poschodí dvanásťposchodového paneláku v Prahe chemikálie, z ktorých vyrobil vyše štyri kilogramy výbušniny. Podľa spisu s nimi chcel vykonať útok, vyvolať ním strach v obyvateľstve a ohroziť ľudské životy.

„Nie som vrah ani samovrah, a to obvinenie ma hlboko uráža,“ uviedol mladík. Výbušniny údajne chcel odpáliť na Silvestra a časovače vraj mal doma ešte z roku 2015, keď plánoval výbuch v Prešove. S chemikáliami v byte údajne chcel experimentovať a vyrábať dymovnice na Silvestra. Teroristický útok vraj naozaj neplánoval.

Uviedol však, že v roku 2015 chcel na prešovskej autobusovej stanici nechať vybuchnúť tlakový hrniec naplnený kovovými časticami. Dodal, že útok v Prešove napokon nespáchal, pretože sa podľa jeho slov v tom čase zoznámil s naozajstným islamom a uvedomil si, že takéto útoky náboženstvo odsudzuje.

Dominik (25) mal tiež založený facebookový účet na meno Abdul Rahman, na ktorom sa pomerne otvorene hlásil k džihádistom, konkrétne Kaukazskému emirátu a Islamskému štátu.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM