Správy

Sledujte, čo chcú osadiť v centre Prešova... Pri parku má stáť model hradnej brány!

Rok prešovskej hradnej cesty je názov projektu, ktorého ambíciou je zviditeľniť okolie Prešova. Pozrite si, v čom presne spočíva a čo všetko sa chystá. Vyvrcholí tretím ročníkom Prešovského hradného plesu.

Ilustračný obrázok k článku Sledujte, čo chcú osadiť v centre Prešova... Pri parku má stáť model hradnej brány!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Projekt pripravuje Občianske združenie Rákociho cesta Veľký Šariš. A v čom vlastne spočíva projekt?

Pútač v centre Prešova

„Projekt spočíva v osadení pútača v centre mesta Prešov v podobe piktogramu hradu vo veľkosti, aby hradná brána bola priechodná. Riešime zatiaľ dva varianty kov a drevo. Po definitívnom odsúhlasení pamiatkovým úradom by sme do mesiaca chceli tento pútač odhaliť. Týmto oficiálne otvoríme Rok prešovskej hradnej cesty, ktorý sa bude niesť sériou podujatí práve s cieľom zaujať verejnosť, možno zvýšiť návštevnosť, pomenovať nedostatky,“ uviedol koordinátor projektu Martin Sárossy. Model hradnej brány by mal stáť pri južnom parku na Hlavnej ulici v Prešove.

Do skupiny šiestich hradov, ktoré združuje projekt Prešovská hradná cesta, patria hrady vo Veľkom Šariši, Kapušanoch, Zbojnícky hrad známy aj ako Soľnohrad v Ruskej Novej Vsi, hrad Šebeš v Podhradíku, Obišovský a Lipovský hrad. Na niektorých z nich sa urobila potrebná konzervácia, iné na to iba čakajú. Sárossy doplnil, že z tohto dôvodu nie sú všetky hrady úplne pripravené na cestovný ruch. Dva hrady v Lipovciach a v Ruskej Novej Vsi sú prakticky nedotknuté. Naopak, vo Veľkom Šariši a v Kapušanoch už niekoľko rokov prebieha obnova a sú pripravené aj na prezentáciu formou kultúrnych podujatí.

Uvažujú o sčítaní návštevníkov

Potrebné práce sa robili aj v Podhradíku a Obišovciach. Občianske združenie Rákociho cesta Veľký Šariš plánuje pripraviť aj odborný seminár o stave hradov. Jeho aktéri už oslovili k spolupráci Oblastnú organizáciu cestovného ruchu v Prešove a katedru turizmu na Prešovskej univerzite. Na jar, v mesiacoch apríl a máj, uvažujú aj o sčítaní návštevníkov na hradoch v jeden deň. Takýto údaj nie je k dispozícii, lebo vstupné sa tu nevyberá. Projekt by mal tiež generovať financie. Sárossy uviedol, že plánujú vyhlásiť verejnú zbierku na obnovu malých hradov, na ktoré štát nedáva dotácie, lebo uprednostňuje veľké hrady.

Projekt vyvrcholí tretím ročníkom Prešovského hradného plesu. Naplní sa tým päť rokov od podpísania memoranda o Prešovskej hradnej ceste, keď sa zástupcovia samospráv – primátori a starostovia zaviazali zveľaďovať a obnovovať toto kultúrne dedičstvo v ich katastrálnom území. Aby model obnovy hradných zrúcanín fungoval, musí podľa Sárossyho stáť na troch pilieroch. Prvým je vlastník, čiže samosprávy. Druhým pamiatkový úrad, ktorý vie, ako sa treba starať o pamiatky. A tretím pilierom sú tí, ktorí chcú pomôcť, čiže dobrovoľníci.

„Moja osobná skúsenosť je, že projekty, ktoré stoja na týchto troch pilieroch, sú úspešné, dlhodobo udržateľné a nezávislé od štátnych dotácií či eurofondov, ktoré sú potrebné a pomôžu, ale sú krátkodobou a nárazovou záležitosťou,“ povedal Sárossy. Z dlhodobého hľadiska je potrebné mať všetky tri piliere postavené a podchytené pri každom z hradov. Projekt Rok prešovskej hradnej cesty získal grand vo výške 2300 eur z programu Šariš ľuďom. Žiadosti posudzovali členovia Správnej rady Komunitnej nadácie Veľký Šariš, financie venoval pivovar Šariš.

Môže vás zaujímať:

Dobové zábery, ktoré vás dostanú: Zaspomínajte si, ako to kedysi vyzeralo na známych prešovských sídliskách

Najkurióznejší zážitok prešovskej kaderníčky: Zákazníčka si prišla ostrihať dredy a TOTO v nich našla!

Dedina pri Prešove dostala super nápad a aj ho zrealizovala: Rozprávková zóna s medovníkovou chalúpkou!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM