Ľubomír Hudačko Rôzne

Skúsený hubár prezradil super info: Kde v okolí Prešova nájdete najlepšie lokality?

Hovorí sa, že huby seje Peter a Pavol. Podľa odborníka z mykologickej poradne v Prešove sa môžeme tešiť na ne práve až po tomto ich sviatku. Okrem toho nám prezradil, v ktorých lokalitách sa hubám v Prešove a okolí najlepšie môže dariť a či ich už tam môžeme nájsť.

Ilustračný obrázok k článku Skúsený hubár prezradil super info: Kde v okolí Prešova nájdete najlepšie lokality?
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa skúseného odborníka z mykologickej poradne Juraja Humeňanského je aktuálna situácia výskytu húb veľmi slabá. Sezóna podľa neho ešte ani veľmi nezačala.

„Nájsť sa dajú zatiaľ len smrčky a zopár májoviek. Sem-tam sa ukázali nejaké tie skoré hríbiky, ale to je všetko. Teraz sú lesy úplne prázdne. Naozaj sa teda dá povedať, že huby by mali siať až Peter s Pavlom,“ hovorí.

Sezóna teda bude tohto roku podľa toho, či ostane také sucho, alebo nie. „Samozrejme, že v iných lokalitách, napríklad v Tatrách alebo povedzme v okolí Starej Ľubovne boli silné zrážky a už sa tam objavujú nejaké tie kozáčiky, plávky a v podstate by mali rásť aj hríby. No zatiaľ o tom neviem,“ uviedol ďalej Humeňanský.

A čo tie najvychýrenejšie lokality v Prešove a okolí? Tu bola voľba podľa odborníka jednoznačná. „Myslím si, že sem určite môžeme zaradiť Sigord, časť Čergovského pohoria. Takisto aj priestor hore od Drienice, alebo aj na druhej strane časti Braniska,“ poznamenáva.

Ako dodáva, veľmi slabo rastú v okolí Prešova ako je Borkút, prípadne Cemjata. Je tu tak mimoriadne slabý výskyt húb. Nedá sa teda ani predpokladať, či bude sezóna dobrá. „Keď ostane také sucho, tak tých húb bude minimum. Musia byť búrky, trvalejšie dažde, aby sa pôda premočila,“ dodal Juraj Humeňanský z mykologickej poradne v Prešove.

Prečítajte si aj:

Sladké plody, ktoré miluje azda každý: Aha, kde môžete zájsť na samozber jahôd!

Chutný zázrak z prírody menom baza: Originálne prešovské recepty, poznáte lepšie?

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM