Ľubomír Hudačko Rôzne Recept na dnes

Chutný zázrak z prírody menom baza: Originálne prešovské recepty, poznáte lepšie?

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Prešovčania. Čo všetko sa z nej dá pripraviť a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Chutný zázrak z prírody menom baza: Originálne prešovské recepty, poznáte lepšie?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Baza čierna je krík, ktorý nájdete u nás rásť v záhradách, v okolí hrádze, na okrajoch lúk, ale aj po sídliskách. O tom, kde si môžete natrhať bazu v Prešove sme vás už informovali v článku – Chutný zázrak z prírody menom baza: Kde si ju v okolí Prešova zadarmo nazbierať?

Môžeme osmažiť v cestíčku

Baza sa používa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody.

Čerstvá baza sa môže použiť do zákuskov, no takisto aj na sirup. Okrem toho sa kvety dajú osmažiť v cestíčku. „Dá sa to urobiť na sladko alebo na slano. Pri sladkej verzii môžeme pripraviť hutnejšie cestíčko zo snehu, žĺtkov a múky, ktoré na záver pocukrujeme, pri slanej je zase obľúbené napríklad pivné cestíčko. Na ten potrebujeme múku, vajcia, štipku soli a svetlé pivo. Umyté kvety ponoríme do cestíčka a prudko osmažíme v dostatku oleja. Necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a ponúkneme ako sladkú prílohu k popoludňajšej káve. Slanú verziu podvečer k bielemu vínu,“ uviedla recept Mária (55) z Prešova.

Vhodná na čaj alebo zbavenia sa akné

Okrem toho, spraviť si potom môžete aj osviežujúcu limonádu. Tú obľubujú nielen deti, ale aj dospelí. „Asi 20 bazových kvetov opláchneme a vložíme do väčšej, asi päťlitrovej nádoby. Zalejeme prevarenou chladnou vodou, pridáme šťavu zo štyroch citrónov, môžeme prihodiť aj pokrájané, dobre umyté šupky. Prisypeme asi 500 g kryštálového cukru a miešame, kým sa nerozpustí. Môžeme pridať aj lyžičku kyseliny citrónovej. Položíme na hladné miesto cez noc, na druhý deň sedíme a podávame. Osviežujúca limonáda vydrží 2 až 3 dni, nie je určená na dlhé skladovanie,“ prezradila nám repcet pre zmenu Tatiana (48).

A ako si vyrobiť bazový čaj z plodov? To nám priblížila Zuzana: „Štyri lyžice sušených plodov bazy zalejeme litrom studenej vody a varíme 15 minút na miernom ohni, potom necháme 10 minút vylúhovať. Čaj scedíme cez jemné stiko. Účinkuje proti ohlasujúcej sa chrípke a horúčke, lebo podporje imunitný systém v počiatočných štádiách choroby. Pije sa teplý,“ zhodnotila.

Navyše, ak si dve hrste usušených kvetov a plodov prelejeme 1 litrom vriacej vody a v prikrytej nádobe necháme postáť asi polhodinu, baza takto poslúži aj na liečbu akné. „Vychladnuté kvety a plody scedíme. Antibakteriálnym odvarom si umývame mastnú, zhrubnutú pleť s akné. Výsledk sa dostavia po najmenej dvoch mesiacoch pravidelného umývania,“ uviedla nám Kristína (33) aj túto zaujímavú alternatívu. Máte aj vy o nejaký chutný a zdravý recept z bazy? Dajte nám vedieť na našom facebooku, alebo píšte na hudacko@global24.sk.

Prečítajte si aj:
Ako najlepšie vyrobiť domáci sirup z bazy

Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM