Správy

Situácia v zariadeniach sociálnych služieb Prešovského kraja? V hre sú razantnejšie kroky

Prešovský župan Milan Majerský nevylučuje sprísnené režimy v zariadeniach sociálnych služieb s cieľom zabrániť šíreniu vírusu. Ako povedal, je nutné byť v strehu.

Ilustračný obrázok k článku Situácia v zariadeniach sociálnych služieb Prešovského kraja? V hre sú razantnejšie kroky
Zdroj: TASR/AP

Prešovský samosprávny kraj (PSK) vzhľadom na zhoršujúcu epidemiologickú situáciu v súvislosti s pandémiou intenzívnejšie monitoruje zariadenia sociálnych služieb (ZSS) vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Informovala o tom hovorkyňa PSK Dáša Jeleňová.

Situácia je v župných ZSS nateraz pokojná, štatutárom ale odporúča byť v maximálnej pohotovosti.

Razantnejšie kroky

PSK vo svojich zariadeniach sociálnych služieb zatiaľ nezavádza sprísnené režimy nad rámec už prijatých opatrení hlavného hygienika a rezortného ministerstva. Svojim štatutárom ale odporúča, aby promptne reagovali na aktuálnu situáciu a miestne podmienky, v rámci ktorých môžu pristúpiť k prijatiu prísnejších opatrení.

„Určite je potrebné prijať sprísnené režimy v zariadeniach, kde žijú najohrozenejšie skupiny obyvateľov. Ak neprídu zhora, pristúpime zrejme k vlastným razantnejším krokom, aby sme zabránili šíreniu koronavírusu, ktorý naberá aj v kraji na intenzite,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Ako dodal, situácia v 25-tich župných zariadeniach je nateraz relatívne pokojná.

Čakajú na výsledky

Aktuálne kraj eviduje prípady troch na Covid-19 pozitívnych zamestnancov v Domove pre seniorov v Starej Ľubovni, ktorí sú všetci bezpríznakoví. Ďalších 17 zamestnancov z dôvodu kontaktov s pozitívnym kolegom sú v povinnej domácej karanténe a čakajú na výsledky PCR testov. Známky ochorenia nejavia ani klienti zariadenia, z ktorých za posledný týždeň boli PCR testami testovaní 5 klienti ohrození možným kontaktom.

Rovnako bolo pozastavené poskytovanie ambulantnej  a týždennej formy v domove sociálnych služieb v zariadení  ZSS Egídius v Bardejov.

Stalo sa tak z dôvodu ochrany ostatných prijímateľov a zamestnancov  do doby, kedy budú výsledky PCR testu u prijímateľa sociálnej služby, ktorého rodinný príslušník je pozitívny.

Možné riešenia

Všetci zamestnanci boli pretestovaní rýchlotestami s negatívnym výsledkom, známy ešte nie je výsledok PCR testov samotného klienta zariadenia.

„Musíme byť opatrní a v strehu, keďže vidíme, že situácia sa z hodiny na hodinu mení a prípady pribúdajú. Sme v neustálom kontakte s riaditeľmi našich zariadení. Ak by sa vyskytli problémy, prípady COVID-pozitívnych klientov či zamestnancov, štatutári majú povinnosť nám to oznámiť. Pri súčasnom nekontrolovanom a rýchlom šírení ochorenia musíme myslieť aj na personálne zálohy v sociálnych službách, kde vidíme isté ohrozenie, ale aj možné riešenia,“ dodal Majerský.

Vo všeobecnosti v zariadeniach sociálnych služieb PSK platia prísne protiepidemické opatrenia. Kraj venuje pozornosť aj dostatočnému zásobeniu osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami. Nateraz ich majú župné zariadenia dostatok s tým, že poskytovatelia majú povinnosť sa nimi zásobiť minimálne na 14 dní.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM