Ľubomír Hudačko Rôzne

S oteplením sa v Prešove rozrastajú letné terasy: Koľko by ich mohlo byť túto sezónu?

Jar už naplno cítiť aj v metropole Šariša. Teplé počasie neprehliadli ani prevádzkari nielen na Hlavnej ulici. Tí využili príležitosť a pre ľudí opäť postavili letné terasy aj posedenia pred ich podnikmi. Kde ich môžeme aktuálne nájsť a koľko by ich mohlo byť túto sezónu?

Ilustračný obrázok k článku S oteplením sa v Prešove rozrastajú letné terasy: Koľko by ich mohlo byť túto sezónu?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Prešovčania z toho majú radosť. Hoci sú v kalendári zamrznutí, príjemné počase vonku aspoň nateraz povzbudilo do príjemného strávenia času v centre mesta.

Posedenie obľubujú aj Sabinovčania

„Ešte to síce nie je ono, čo sa týka teplôt, ale verím, že už v máji sa počasie zľutuje a dopraje nám slnečné dni. Rada trávim svoj čas vonku a často využívam posedenie na terasách,“ povedala Zuzana (25) z Prešova.

Nielen domáci však využívajú túto možnosť pokochať sa teplým počasím pri obľúbenom nápoji. „Často chodíme do Prešova na posedenie, hoci sme zo Sabinova. Navštívime totiž rodinu a potom vyjdeme na prechádzku do mesta. Konečne sa aspoň na chvíľu oteplilo, tak bola by to škoda nevyužiť,“ pridala dôvod na úsmev z tohto pohľadu aj Monika (30).

Očakávajú sa desiatky terás

Ako sme zistili, v na Hlavnej ulici, ale i mimo nej už vyrástli ďalšie plochy a zákazníci ich hojne napĺňajú. Koľko ich vlastne môže byť túto sezónu? „Žiadosti o letné terasy sú vybavované priebežne, keďže mesto Prešov nemá fixne stanovený termín pre podávanie žiadosti na umiestňovanie letných terás. Predpokladáme, že ich počet bude porovnateľný s minulým rokom. To znamená, žeby ich malo byť v meste aj tento rok približne 70,“ uviedla hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Ako ďalej prezradila, boli prípady, keď sa žiadsti o umiestnenie terasy nevyhovelo. Hlavne vtedy, ak žiadatelia mali záujem o terasy do zelene. Terasa sa takto totiž umiestňovať nemôže. Prevádzkovateľa, samozrejme, čosi táto vymoženosť aj stojí. Na to, aby ju mohol prevádzkovať sa vypočíta daň podľa m2 a jeho cena je 0,33 eur jedného m2 na deň.

Posedenie vonku plánuje využiť aj Peter a jeho partia: „Jedno pivko nikomu neublíži, takže som rád, že ho nemusím piť doma. Je sa na čo pozerať, pretože Prešovčanky sú najkrajšie ženy na svete, o to viac potom človeku padne vhod trávenie času vonku,“ hovorí so smiechom.

Pozrite si v našej fotogalérii, kde môžete nájsť letné terasy a posedenia pred podnikmi v centre mesta!

Čítajte tiež:

Dlho sme čakali, ale je to tu: V Prešove už vyrastajú letné terasy

Letné terasy v Prešove pribúdajú: V týchto lokalitách ich nájdete tiež!
6
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM