Ľubomír Hudačko Správy

Dlho sme čakali, ale je to tu: V Prešove už vyrastajú letné terasy

Po dlhých chladných mesiacoch sme sa dočkali. Je tu opäť teplo a v meste už vyrastajú letné terasy. Tie sa v posledných dňoch v metropole Šariša začínajú už objavovať na svojich pravidelných miestach.

Ilustračný obrázok k článku Dlho sme čakali, ale je to tu: V Prešove už vyrastajú letné terasy
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Záujemcovia o umiestňovanie letných exteriérových sedení a terás pre poskytovanie služieb občanom a návštevníkom mesta môžu o povolenie požiadať prostredníctvom Klientskeho centra v Prešove.

Musí mať vyrovnané pohľadávky

„Urobiť tak musia minimálne 14 dní pred požadovaným termínom užívania verejného priestranstva. Žiadatelia o umiestnenie exteriérových sedení musia mať voči mestu Prešov vyrovnané všetky pohľadávky za posledné roky, v opačnom prípade mestom povolenia vydané nebudú,“ uviedla hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Pozor však, v peších zónach je možné umiestňovať len zariadenia prenosného a dočasného charakteru, čiže zariadenia, ktoré svojím vyhotovením nie sú pevne spojené so zemou, sú umiestnené na presne vymedzené obdobie. A čo je ešte potrebné k tomu, aby ste mohli prevádzkovať letnú terasu v Prešove? „V prvom rade žiadosť, správny poplatok vo výške 99,50 eur a nákres zakreslenia odkonzultovaný s architektom mesta. Takisto súhlas na prevádzku a prevádzkový čas,“ pokračovala hovorkyňa.

Momentálne ich je 5

Ako ďalej prezradila, niektoré terasy budú v meste úplne nové. Momentálne ich je v Prešove 5, niektorým žiadostiam sa však nevyhovelo. „Boli takéto prípady, hlavne, ak žiadatelia mali záujem o terasy do zelene. Terasa sa však takto umiestňovať nemôže,“ poznamenala Kmetóny Gazdová ďalej.

Podľa nej bolo vlani spustených presne 68 letných terás. Prevádzkovateľa, samozrejme, čosi táto vymoženosť aj stojí. Na to, aby ju mohol prevádzkovať sa vypočíta daň podľa m2 a jeho cena je 0,33 eur jedného m2 na deň.

Takto krásne nám rozkvitol Prešov: 15 jarných obrázkov z mesta, ktoré vám pohladia dušu

Delňa, zimák či kúpalisko na trojke: Mesto už vie, kto si robí zálusk na prenájom!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM